
گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
تابهحال، به لبخند زیبا و دوستداشتنی چند نفر حسودی کردهاید؟ دندانهایی سفید و ردیف که برق میزنند و پیش خودتان میگویید: چه لبخند زیبایی! ولی واقعیت این است که بسیاری از این لبخندهای زیبا، هنر دست دندانپزشکان است و این افراد از درمانهای دندانپزشکی ویژهایی به نام «طراحی لبخند» (Smile Design) استفاده کردهاند.
درمانهایی که هم اکنون در کشور ما نیز در کلینیکهای دندانپزشکی به دوستداران لبخند زیبا ارائه میشود.
با دکتر همایون فراست، دندانپزشک عمومی، درباره اصول «طراحی لبخند» به گفتوگو نشسته ایم.
آقای دکتر، خیلیها لبخند زیبایی دارند. چه ویژگیهایی در یک لبخند باید وجود داشته باشد که به چشم دلنشین بیاید؟
یک لبخند زیبا، باید دارای سلامت، زیبایی ، پاکیزگی و محبت باشد. این چهار عامل، یک لبخند دلنشین را به وجود می آورند. نقش سلامت در داشتن لبخندی زیبا مهم است و باید تمام اجزایی که در یک لبخند دیده میشوند، سالم باشند.
دندانها، لثهها، لبها و چهره بیمار باید سالم و بدون عیب و نقص باشند. زیبایی، پدیدهای هارمونیک در یک لبخند زیباست که اگر در لبخند کسی به چشم بیاید، آرامش چشمنوازی را به بیننده انتقال می دهد و حس زیبایی پسندی را ارضا میکند.
در یک لبخند زیبا ، هماهنگی زیادی در رنگ و فرم دندانها، شکل و اندازه و خطوط لبها و لثهها خواهید دید و از طرف دیگر، همه این اجزا با بخشهای دیگر صورت مثل بینی، چشم و ابرو هماهنگی خواهند داشت.
اگر فردی با مراجعه به دندانپزشک، زیبایی و سلامت لبخندش را به دست آورد، آیا برای حفظ یک لبخند زیبا کافی است؟
خیر. عرض کردم یک لبخند زیبا، دو شاخص دیگر نیز دارد و آن پاکیزگی و نمایش محبت و احساس در لبخند است که کاملاً به خود فرد بستگی دارد. هرکس برای داشتن لبخندی زیبا، باید پاکیزگی دهان و دندان هایش را رعایت کند که این کار با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن میسر است.
اگر شما لبخندی سالم، زیبا و پاکیزه داشته باشید، حسی خوب و اعتماد به نفس زیادی پیدا خواهید کرد که میتوانید این احساس را در قالب نمایش محبت در لبخند خود، به دیگران منتقل کنید.
شما با این جمله که «هر چهرهای با لبخند زیباتر است» موافق هستید؟
اصولاً این مسئله آنقدر متداول است که به شکل یک فرهنگ در آمده است و در همه فرهنگها گفته میشود هر چهرهای با لبخند زیباتر است. این شعاری است که در تبلیغات بسیاری از محصولات دندانپزشکی در سراسر دنیا دیده میشود و مردم را به تلاش برای داشتن لبخندی زیباتر تشویق میکند.
با این حساب، بهنظر شما میتوان برای هر کس «طراحی لبخند» را انجام داد و لبخند زیباتری را در چهرهاش نشاند؟
بله، میتوان طراحی لبخند را برای هر کسی انجام داد، ولی ممکن است نتایج یکسانی نداشته باشد؛ یعنی ممکن است پس از این کار، لبخند یک فرد بسیار زیباتر از فرد دیگر شود که این به سن، ساختمان صورت (چهره) و بسیاری از عوامل دیگر وابسته است.
به همین دلیل، انتخاب بیمار برای انجام این درمان، بسیار مهم است و دندانپزشک با مشورت بیمار و ارزیابی خواستههای او به این نتیجه خواهد رسید که آیا «طراحی لبخند» برای او مناسب است یا نه. انتخاب درست بیمار برای اصلاح طرح لبخندش، در رضایت نهایی از درمان و به دست آوردن نتایج درخشان پس از درمان، اهمیت زیادی دارد.
در «طراحی لبخند» و «اصلاح طرح لبخند» یک دندانپزشک چه کارهایی برای بیمار انجام میدهد؟
مجموعهای از درمانهای زیبایی برای بیمار انجام میشود. ابتدا تغییراتی در دندانها داده می شود که لثهها و بافتهای نگهدارنده دندان، با لبها و شکل لبها هماهنگی پیدا کنند.
دندانپزشک برای این کار، خطوط چهره ی فرد را شناسایی می کند، رنگ مناسب برای دندانها را با توجه به پوست فرد تعیین میکند، فاصلهی بین دندانها و لبها را شناسایی می کند و برنامهای برای هماهنگی این اجزا با یکدیگر میریزد و در نهایت با این اصلاحات و برقراری هماهنگیها، لبخندی زیبا برای بیمار به ارمغان آورده میشود.
عمل طراحی لبخند، فقط جنبه زیبایی دارد و فقط برای زیباتر کردن فرد انجام میشود؟
خیر. به دست آوردن لبخند زیبا، فقط بخشی از اهداف این درمانهاست. بهعنوان نمونه، گاهی برخی از دندانهایی که نامرتب رویش پیدا کرده اند، باعث بروز مشکلات دهانی و حتی پوسیدگی دندانها میشوند. در طراحی لبخند این نامرتبیها برطرف می شود و از بسیاری از بیماریهای دهان و دندان پیشگیری می گردد و زیبایی نیز تامین میشود.
جنبهی زیبایی در طراحی لبخند، یک هدف ثانویه است. ما در درجه اول، به دنبال حفظ سلامت دهان و دندان هستیم و زیبایی لبخند به صورت ثانویه حاصل خواهد شد.
برای درمان «طراحی لبخند زیبا» باید به کدام دسته از دندانپزشکان مراجعه کرد؟
طراحی لبخند، یک کار تیمی است و برای طراحی لبخند زیبا، دندانپزشک باید در کارهای ترمیمی، درمان بیماریهای لثه (پریودونتولوژی)، مرتب کردن دندانها (ارتودنسی) تبحر داشته باشد و دورههای لازم در این زمینهها را دیده باشد.
فکر میکنید چه کسانی نامزد مناسبی برای «طراحی لبخند» خواهند بود و از این درمان بهترین فایده را میبرند؟
خب، افرادی هستند که از لحاظ شغلی، بیشتر با مردم و ارباب رجوع سر و کار دارند و داشتن چهرهای دلنشین در موفقیت شغلیشان مؤثر است. این افراد اگر با یک طراحی دقیق، شکل لبخندشان را اصلاح کنند، بیشترین فایده را از این درمان خواهند برد.
سخنرانان، استادان دانشگاه، معلمان، هنرپیشهها، سیاستمداران و… از جمله افرادی هستند که بهترین نتایج را از این درمان میگیرند.
این درمان عوارضی هم برای بیماران در پی دارد؟
هر درمان دندانپزشکی عوارضی در پی دارد، ولی اگر به طور صحیح و بر اساس اصول علمی انجام شود و دندانپزشک تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد، عوارض به حداقل میزان خود یا به صفر میرسند.
هزینه این درمان در ایران چقدر است؟
هزینه مشخصی را نمیتوان برای آن در نظر گرفت و بر اساس درمانهایی که قرار است برای اصلاح طرح لبخند انجام شود، مثل سفید کردن دندانها، جراحی لثهها، مرتب کردن دندانها و … این هزینه تعیین میشود.
این درمان مانند سایر درمانهای زیبایی، شامل هیچگونه بیمهای نخواهد شد.
بهترین سن برای اصلاح طرح لبخند چه سنی است و بهتر است افراد در چه سنی برای این درمان به دندانپزشک مراجعه کنند؟
این درمان سن خاصی ندارد، ولی نکته اصلی این است که بهتر است پس از پایان سن رشد -یعنی 18 سالگی- این درمان انجام شود تا نتایج آن مدت بیشتری باقی بماند.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
کسی که دندانهایش سالم و سفید و مرتب است، وقتی که می خندد، انگار یک ردیف مروارید ناگهان در دهانش برق می زند. داشتن چنین لبخند زیبایی آرزوی خیلیهاست. خیلی ها به مطب دندانپزشکان مراجعه می کنند و تنها خواسته شان همین است که ظاهر لبخندشان اصلاح شود. اگر شما هم، چنین خواسته ای دارید، 6 توصیه زیر را از یاد نبرید.
1. نوارها و چسبهای سفیدکننده را از داروخانه بخرید
از جمله روشهای سفید کردن دندانها، استفاده از نوارهای سفید کننده دندان است که به صورت موقت روی دندانها چسبانده می شود و طی یک پروسه کُند تا حدودی رنگ دندان ها را روشن می کند. این نوارها بیشتر جنبه تجاری داشته اما در هر صورت قبل از استفاده حتما باید با دندانپزشک هماهنگی لازم انجام گیرد. درد و حساسیت در انتظار بعضیهاست. تقریبا نیمی از افرادی که از محصولات سفید کننده دندان استفاده می کنند، درجاتی از حساسیت دندانی و التهاب لثه را پس از آن تجربه می کنند. اگر شما دچار حساسیت دندانی شدید و در اثر نوشیدن مایعات گرم و سرد دندان های تان دچار دردهای گذرایی شد و یا لثه های تان قرمز شد، باید غلظت این محصولات سفید کننده خانگی را کمتر انتخاب کنید. به طور معمول، این عوارض در عرض چند روز از بین می روند اما اگر این درد و التهاب ادامه پیدا کرد حتما با دندانپزشک تان تماس بگیرید.
2. چای تان را کم رنگ بنوشید
مصرف مواد غذایی رنگی، دندانها را تیره می کنند، پس، از مصرف مرتب و مداوم چای، قهوه و نوشابه خودداری کنید. چای تان را کم رنگ بنوشید. قهوه تان را رقیق تهیه کنید تا رنگدانه کمتری روی دندانهای تان بنشیند. نوشیدنی های رنگی را حتیالامکان با نی بنوشید تا تماس آن ها با دندان های تان کم شود و بلافاصله پس از مصرف خوراکیهای رنگی، دندان های تان را با آب شستشو دهید.
3. خانمها در انتخاب رژ لب دقت کنند
رنگهای تیره رژ لب، دندانهای شما را سفیدتر نشان می دهد. پس یکی دو درجه رنگ رژ لب تان را تیره تر کنید و تاثیر آن را بر زیبایی دندان های تان ببینید. مراقب باشید، باقی ماندن اضافات رژ لب روی دندان ها باعث تیره شدن آن ها می شود، پس، بعد از این که رژ لب زدید، با زبان روی دندان ها را تمیز کرده و اضافه های آن را از روی دندان ها پاک کنید.
4. سیب، هویج و کلم بروکلی را خام گاز بزنید
می توانید رنگدانه ها را به روش فیزیکی و با کمک سایش هم از روی دندانها پاک کنید. برای این کار، سبزی ها و میوه های سفت را گاز بزنید. هویج، سیب، خیار، بروکلی و حتی سیبزمینی خام از این گروه خوراکی ها هستند. با مصرف این مواد با یک تیر دو نشان می زنید: هم دندان های سفیدتری دارید و هم مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی و… به بدن تان می رسانید.
5. به رنگ طبیعی دندان های تان احترام بگذارید
بسیاری از مردم از رنگ زرد دندان های خود شکایت دارند. در بیشتر موارد زرد رنگ بودن دندانها به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان است. یعنی به دلیل رسوب مواد رنگی و تشکیل پلاک و جرم دندان ها زرد می شوند. در این افراد معمولا با انجام جرم گیری و از همه مهم تر رعایت صحیح دستورات بهداشتی تا حدود زیادی رنگ زرد دندانها برطرف می شود.
هر گاه با وجود رعایت بهداشت باز هم رنگ زرد دندان ها پابرجا باشد، باید علل زیر را در نظر گرفت:
– زرد رنگی دندان به علت شفافیت مینای دندان: می دانیم که تاج دندان از خارج به داخل دارای دو لایه مینا و عاج است. هنگامی که مینای دندان از شفافیت زیادی برخوردار باشد، رنگ زرد عاج از زیر مینا به چشم رسیده، دندان ها زرد رنگ به نظر می آیند. جالب است بدانیم به عقیده بعضی دندانپزشکان این دندان ها نسبت به دندان های سفید از استحکام بیشتری برخوردار هستند. در این موارد چون رنگ دندان ها طبیعی است باید از هرگونه درمانی به خصوص مصرف پودرهای موسوم به “سفید کننده دندان ها” اجتناب کرد.
– خرابی و نقص در مینا و عاج دندان: برخی از بیماری های مادرزادی دندانها باعث می شوند رنگ دندانها زرد یا خاکستری باشد. در گروهی از افراد جامعه زردی دندان ها به دلیل اشکال در ساختمان دندان ها است.
– زیاد بودن فلوراید آب آشامیدنی: فلوراید مادهای معدنی است که وجود آن به مقدار کم در آب آشامیدنی سبب استحکام دندانها می شود. هنگامی که میزان فلوراید آب آشامیدنی از مقدار معینی تجاوز کند، می تواند سبب تغییررنگ دندان ها گردد.
– مصرف داروهای گروه تتراسایکلین ها : مصرف تتراسیکلین در 5 ماه آخر دوران بارداری یا سنین کودکی نیز می تواند سبب تغییر رنگ دندان ها شود. در این شرایط شما باید با دندانپزشک تان برای حل این مشکل مشورت کنید.
6. از خوراکیها و نوشیدنیهای رنگ دار پرهیز کنید
چای، قهوه، نوشابه، رنگ های غذایی، زردچوبه، زعفران و بسیاری از خوراکی ها و نوشیدنی ها، رنگ دندان های تان را تغییر می دهند بنابراین با کاهش مصرف این مواد در رژیم غذایی می توانید به داشتن دندان های سفید کمک کنید اگر به خوردن این مواد عادت دارید حتما بعد از آن، دندان های تان را با آب بشویید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
23 فروردین روز دندانپزشک است.
هنوز صد سال از زمانی که مردم برای درمان دردهایشان به حکیم مراجعه میکردند، نگذشته است. آن حکیم راز تمام امراض را میدانست و در زمان خویش، متخصص بینظیر و بیرقیب همه دردهای جسمی و روحی بود. از سردرد گرفته تا دل درد، از دردهای بلغمی تا صفراوی و از شکستگی استخوان گرفته تا دندان درد را در ذخیره ی تجربیات خود داشت و به حق، چقدر هم متبحر بود و مشکلگشا. محرم بود و مورد اطمینان.
حال با عبور از قرن علم و تکنولوژی و پیشرفت سریع و بیدرنگ همه علوم، دیگر دانستن درمان همه دردها کاری است غیر ممکن.
با پیشرفت سیستمهایآموزشی و یکهتازی علم، دیگر جایی برای خودنمایی تجربه باقی نمانده است، مگر آنکه آن را همراه با علم داشته باشیم که داشتن تجربه ی تنها، راهگشا نیست، اگر چه هنوز هم در بین عوام، جایگاهی از سر ناآگاهی دارد.
دندانپزشکی هم یکی از همین علوم است که به مدد علم و تکنولوژی طی یکصد سال گذشته، از جنبه های تجربی پیشی گرفته و زبان و نگرشی بسیار متفاوت با آنچه در قدیم رایج بود، یافته است. در زمانهای که در آن هستیم، آگاهی مردم متناسب با پیشرفت علوم افزایش یافته و به همان نسبت خواستههایشان هم علمیتر و منطقیتر شده است.
اغلب مردم برای درمان، به پزشکان خانوادگی خود مراجعه میکنند و نسبت به معاینات دورهای آگاهند و تفاوت پزشکان را به لحاظ تخصصشان میدانند و دیگر کسی برای مداوای دردش به عطاری و یا حکیم تجربی مراجعه نمیکند.
آنان که از اهمیت حفظ و نگهداری دندانهایشان آگاهند و فرهنگ بهداشتی بالایی دارند و آنان که داشتن لبخندی زیبا و دهانی خوشبو و راحتی در غذا خوردن و تندرستی برایشان اهمیت دارد، به خوبیمیدانند باید به دندانپزشک مراجعه کنند، یعنی به کسی که تحصیلات اختصاصی دانشگاهی در این رشته دارد و درمانهای دندانی را به طور علمی و تجربی آموخته است.
جای بسی خوشحالی است که با وجود گذشت زمانی کوتاه از تاسیس اولین دانشکده دندانپزشکی در ایران به سال 1318 در دانشگاه تهران، اغلب مردم دندانپزشکی را میشناسند و حتی بعضا نسبت به نوآوریهای نوین آن نیز آگاهند، مگر عده قلیلی از عوام که از سر ناآگاهی و کمسوادی از قافله علم عقب هستند و درمان دردشان را از راه دیگری میجویند.
این روزها داشتن دندانپزشک اختصاصی و پرونده دندانی، جزئی از فرهنگ و عادات خوب اجتماعی ما شده است و مطابق آمار ارائه شده، بهداشت دهان و دندان از مهمترین نیاز افراد جامعه است.
شاید شما هم از جمله افرادی باشید که تا دندانتان درد نگیرد، پایتان را در مطب دندانپزشکی نمیگذارید، ولی اگر دوست دارید در سال جدید، هیچ وقت دچار دندان درد نشوید، باید از آن پیشگیری کنید. بیماریهای دهان و دندان معمولا آهسته و پاورچین پاورچین سر و کلهشان در دهان پیدا میشود و معمولا وقتی به خودتان میآیید که کار از کار گذشته است.
برای اینکه از بیماریهای دهان و دندان پیشگیری کنید، باید با دندانپزشکی آشتی کنید و دستکم سالی یک بار برای چکآپ دندانها و لثههایتان سری به دندانپزشکی بزنید.
* ورود بیماری به دهان ممنوع
برای رعایت کامل بهداشت دهان و دندانها باید به نکات زیر توجه کافی داشت:
– حذف پلاک میکروبی که ایجادکننده پوسیدگی در دندان و بیماریهای لثه است، با استفاده از نخدندان ، مسواک ، جرمگیری و استفاده از محلول آب و نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده سرد شده).
– کاهش مصرف مواد قندی
– افزایش مقاومت دندان از طریق افزودن فلوراید به آب آشامیدنی، استفاده از دهانشویه سدیم فلوراید، قرص و ژل فلوراید و مسدودکردن شیارهای دندانی
– مراقبت از دندانها با روش صحیح مسواک زدن
– مراجعه مرتب و منظم به دندانپزشک
* پوسیدگی دندان ، شایعترین بیماری
پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی است، یعنی نتیجه یک عفونت باکتریایی است. برای ایجاد پوسیدگی، وجود پلاک میکروبی، مصرف قند و دندان مستعد لازم است. پس از خوردن غذاهای شیرین ، باکتریهای دهان، غذا را تجزیه کرده و اسید تولید میکنند.
پلاک میکروبی، اسید را در سطح دندان نگه داشته و به مینای دندان حمله میکند. پس از حملات مداوم اسید، مینا شروع به حل شدن میکند و پوسیدگی آغاز میشود.
شیرینیهایی مانند گز، سوهان، آبنبات و… که به سطح دندانها میچسبند در ایجاد پوسیدگی نقش مهمی دارند، طوری که تعداد دفعات مصرف غذاهای قندی، طول مدتی که قند در دهان میماند و شکل ظاهری غذا همه جزو عوامل مهم در ایجاد پوسیدگی هستند.
پوسیدگی با فعالیت میکروبهای داخل دهان در سطح دندان شروع میشود و به تدریج به داخل لایههای دندان نفوذ میکند. وقتی پوسیدگی فقط روی مینای دندان باشد، میتوان با رعایت بهداشت و درمانهای ساده، پوسیدگی را مهار کرد، در غیر این صورت پوسیدگی به آرامی به داخل عاج و از آنجا به مغز دندان نفوذ میکند.
پوسیدگی ممکن است از هر قسمت از سطح دندان شروع شود، ولی شروع پوسیدگی در شیارهای سطح جونده ،سطح بین دندانی و گردن دندان شایعتراست.
* شرط های پوسیدگی
1. مستعد بودن مینای دندان و ضعیف بودن آن در مقابل اسید
2. وقتی از دندانها به خوبی مراقبت نشود، میکروب ها با مواد موجود در بزاق دهان لایه نرم، بیرنگ و چسبندهای را تشکیل میدهند که بر روی دندانها میچسبد. این لایه را پلاک میکروبی مینامند.
3. وجود مواد قندی در دهان
4. طول مدتی که لازم است تا پوسیدگی ایجاد شود.
باکتریهای موجود در پلاک از مواد قندی غذاها تغذیه میکنند و در جریان این کار اسید تولید میشود. اسید تولیدشده مینای دندان را که یک ماده آهکی است حل میکند و پوسیدگی ایجاد میشود. پوسیدگی دندانی تقریباً به اندازه سرماخوردگی شایع است، بنابراین برای جلوگیری از پوسیدگی باید به توصیه های زیر عمل کنید:
– استفاده از مسواک و خمیر دندان حاوی فلوراید
– استفاده از نخ دندان
– حذف یا کنترل مصرف مواد قندی
– افزایش مقاومت دندان با استفاده از نفوذ فلوراید به داخل ساختمان دندان
بزاق یا آب دهان، تا حدود زیادی مانع از پوسیدگی دندانها میگردد. چون در حین خواب، تراوش بزاق به مقدار زیاد کاهش مییابد، لذا تاثیر حفاظتی آن برای دندانها به حداقل میرسد.
اگر روزانه 2 بار مسواک بزنیم و سپس با نخ دندان فاصله های بین دندانی را تمیز کنیم در پیشگیری از پوسیدگی دندانها تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت. خمیر دندان فلورایددار میزان پوسیدگی دندانها را به مقدار 15 الی 30 درصد کاهش میدهد.
استفاده از نمک ، جوش شیرین و سایر پودرها برای مسواک کردن صحیح نیست و باعث ساییدگی مینا و خراشیدن لثه میشود. درصورتی که موهای مسواک خم شده باشد، مسواک توانایی تمیزکردن سطوح دندانی را نخواهد داشت و به لثه آسیب میرساند. توجه داشته باشید که هیچوقت مسواک خیس را در جعبه سر بسته نگذارید، چون مرطوب ماندن مسواک باعث رشد میکروبها در آن میشود.
مناسبترین روش جهت پاک کردن سطوح بین دندانی استفاده از نخ دندان است. تاثیر نخ دندان برای تمیزکردن دندانها و پیشگیری از پوسیدگی دندانها از اهمیت زیادی برخوردار بوده و مکمل مسواک است. وقتی فاصله دو دندان خیلی کم باشد، مسواک نمی تواند در آنجا وارد شود، در این موارد نخ دندان با عبور از بین دندانها، ذرات ریز غذایی بین آنها را خارج کرده و فاصله بین دندانی را تمیز میکند، بنابراین استفاده روزمره از نخ دندان در حفظ سلامتی دندانها تاثیر زیادی دارد.
هر دندان پوسیده یک یا چند مورد از علامت های زیر را دارد:
– تغییر رنگ مینای دندان (در محل پوسیدگی، مینا قهوهای یا سیاه رنگ میشود)
– سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی
– حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد، گرم، ترش یا شیرین
– حساس بودن یا درد گرفتن دندان وقتی که دندانها را روی هم فشار میدهیم.
* پوسیدگی دندان در بارداری
اگر احساس میکنید در دوران بارداری پوسیدگی دندانها بیشتر شده است، به دلیل این است که مشغله شما در این دوران زیاد است و از پرداختن به بهداشت دهان و دندانتان غافل شدهاید و یا اینکه غذاهای قندی را به دفعات مصرف میکنید. ضمنا تغییرات هورمونی در این دوران، پوسیدگی را افزایش میدهد. خانمهای باردار اگر نیاز به درمان دندانپزشکی داشته باشند، بهتر است در طول ماه چهارم تا ششم حاملگی این کار را انجام دهند.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
با دکتر فرخ آصفزاده، متخصص ترمیمی و زیبایی دندان ها به گفتگو نشستهایم.
ببینید شما کدامیک از مشکلات زیر را دارید و دکتر چه راهحلی برای آن پیشنهاد کردهاند.
آقای دکتر! اصطلاح خط دندان که بین دندانپزشکان متداول است، به چه معناست؟
در حالت طبیعی، دو دندان پیشین مرکزی بالا باید کمی بلندتر از دندانهای پیشین کناری باشند تا به صاحب آن، ظاهری جوان ببخشند. این دندانها همارتفاع دندانهای نیش هستند.
«خط لبخند» یک خط فرضی است که از لبه دندانهای جلوی فک بالا میگذرد و با لبه فوقانی لب پایین موازی است (تصویر بالا). اگر این خط به سمت پایین انحنا داشته باشد، لبخند فرد حالت جوان پیدا میکند، ولی اگر صاف باشد، نشاندهنده سایش دندانها و بالا رفتن سن است.
چرا بعضیها وقتی لبخند میزنند لبه دندانهایشان پیدا نیست؟
هنگامیکه لبخند میزنید یا صحبت میکنید، لبه دندانها باید کمی مشخص باشند. در صورتی که لبه دندانهایتان ساییده شده باشد یا خط لبخندتان پایین باشد، به نظر خواهد رسید که یا دندان ندارید یا فراموش کردهاید دندان مصنوعیتان را داخل دهانتان بگذارید. در این موارد با استفاده از کامپازیت رزین (مواد همرنگ دندان) ، روکش یا لامینیت میتوان بر این مشکل فائق آمد. البته پیش از انجام کار باید وضعیت بر هم آمدن دندانها در فک از سوی دندانپزشک بررسی شود.
دندانهای جلویی خیلی پهن صورت را چاقتر میکنند، همینطور است؟
دندانهای پهن، صورت را چاقتر نشان میدهند. در این موارد با درمانهای ارتودنسی و ترمیمی میتوان نسبت و عرض دندانها را تصحیح کرد. البته گاهی نیز لازم است که روی چهار یا حتی شش دندان جلو کار شود.
چرا گاهی شش دندان جلویی هم قد میشوند؟
این مشکل میتواند به دلیل سایش، دندان قروچه یا خردشدن لبه دندانها پیش آید که موجب میشود دندانها هم ارتفاع شوند و چهره فرد را مسنتر نشان دهند.
اگر بین دندانهای کسی فاصله وجود داشته باشند، چهکار کند؟
در صورتی که این فاصله به تازگی در بین دندانها ایجاد شده، ممکن است به علت بیماری لثه یا عادات دهانی مانند فشار دادن زبان بین دندانها باشد. در این صورت بهتر است به فکر درمان آن باشد.
چنانچه هیچ مشکلی وجود ندارد و از ظاهر دندانهای خود راضی هستید، به آنها دست نزنید. ولی در صورت تمایل، برای بستن این فاصله میتوانید یکی از سه روش درمانی کامپازیت یا لامینیت چینی (Porcelain Laminate Veneer) یا ارتودنسی را انتخاب کنید.
بیرونزدگی دندانهای جلویی چطور؟
دندانهای بیرون زده علاوه بر ظاهری ناخوشایند میتوانند موجب بروز ناهنجاریهای صورت نیز شوند. در این موارد بهترین درمان، ارتودنسی و به دنبال آن، روکش یا لامینیت دندانهاست.
کسانی که دندانهایشان شلوغ و نامرتب است چهکار کنند؟
دندانهای نامرتب علاوه بر ناخوشایند کردن ظاهر لبخند، از تمیز شدن کامل دندانها نیز جلوگیری کرده و احتمال بروز بیماریهای لثه ای و پوسیدگی را بالا میبرند. بهترین راه درمان چنین دندانهایی، ارتودنسی است، حتی در سنین بالا و در میان افراد بالغ.
البته در مواردی که بیمار تمایل به درمان ارتودنسی نداشته باشد و میزان درهم بودن دندانها کم تا متوسط باشد، میتوان به کمک ترمیمهای کامپازیت، لامینیت یا روکش، ظاهر آنها را بهبود بخشید.
بدرنگی دندانها چطور؟
تغییر رنگ میتواند به دلیل جرمگرفتگی، پرکردگی بدرنگ، تغییر رنگ ناشی از مصرف آنتیبیوتیک تتراسایکلین یا پوسیدگی ایجاد شود که هر کدام از عوامل فوق، درمانهای مخصوص به خود را میطلبد.
لکههای سفید و یا قهوهایی هم همینطور؟
لکههای سفید روی سطح مینای دندان، به علت کم بودن کلسیم مینا ایجاد میشود که میتوان آنها را توسط روشهای سایش جزیی مینا، ترمیمهای کامپازیت یا لامینیت پرسلن تصحیح کرد.
لکه های قهوهای عموما به علت بالا بودن فلوراید آب آشامیدنی ایجاد میشوند که آن را فلوروزیس مینامند و درمان آن سایش جزیی مینا، بلچینگ (سفید کردن دندان)، لامینیت، کامپازیت یا پرسلن است.
آقای دکتر، چرا گاهی پُرکردگیهای سفید پس از چند سال لبههایشان بدرنگ میشود؟
پُرکردگیهای سفید پس از چند سال در دهان رنگ گرفته و نیاز به صیقل خواهند داشت.
مواد رنگی مانند قهوه، شکلات، نوشابههای رنگی و همچنین دخانیات، سرعت رنگپذیری این ترمیمها را افزایش میدهند. گاهی اوقات بهتر است پُرکردگی کاملا تعویض شود.
اگر فقط یکی از دندانهای جلویی تیرهتر باشد چطور؟
در صورتی که یکی از دندانهای شما تیرهتر شده باشد، ممکن است عصب دندانتان صدمه دیده یا از بین رفته باشد. در این صورت، ابتدا عصب دندان باید معالجه گردد و سپس با روشهای سفید کردن دندان (بلچینگ) تغییر رنگ آن را تصحیح نمود.
در برخی موارد جهت برطرف کردن تیرگی رنگ دندان، ممکن است نیاز به پوشاندن سطح بیرونی دندان با کامپازیت، لامینیت چینی یا حتی در برخی موارد روکش باشد.
نامرتبی شش دندان جلویی پایین هم نیاز به درمان دارد؟
در صورتی که دندانهای جلوی فک پایین شما نامرتب باشند، برای مرتب کردن آنها بهتر است در مرحله اول از ارتودنسی استفاده کنید.
در مواردی که این بینظمی مختصر باشد، میتوان با استفاده از کامپازیت، لامینیت چینی یا تراش مختصر لبههای بیرون زده دندانها، ظاهر آنها را تا حدی بهبود بخشید.
اگر هم ارتفاع نباشند چطور؟
هم ارتفاع نبودن این دندانها به هنگام صحبت موجب جلب توجه طرف مقابل به این بینظمیخواهد شد. برای رفع این مشکل میتوان از تراش مختصر لبه دندانها همراه با ترمیم کامپازیتی یا بدون آن استفاده کرد.
بدرنگی دندانهای عقبی علتش چیست؟
تیرگی دندانهای عقب ممکن است در اثر پرکردگیهای سیاه، پوسیدگی یا پرکردگیهای سفید خراب باشد.
در این موارد میتوان با برداشتن ترمیم قبلی و حذف پوسیدگی و قرار دادن ترمیم سفید جدید، مشکل را حل کرد.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
تا حدود دو دهه ی قبل، در ایران خودمان «دندان طلا» چیز عجیب و غریبی نبود و اکثر ثروتمندان یک یا چند دندان طلا در دهانشان داشتند و با آن به دوستان و اطرافیان خود فخر میفروختند. برق طلا در لبخند، یکی از نشانههای لبخند زیبا به حساب می آمد.
اگر از مادربزرگها یا پدربزرگها درباره دندان طلا بپرسید، خواهند گفت: ساختن دندان طلا یکی از هنرهای دندانسازان قدیمی شهرها و روستاهای ایران بوده است.
برای ساخت روکش طلا برای دندان، معمولا حدود 24 نخود طلا با 3 نخود مس مخلوط میشد. سپس این آلیاژ را با استفاده از یک سیلندر ورقه میکردند و بعد دور قالب جوش میدادند. معمولا برای هر دندان عادی جلوی دهان حدود 2 تا 3 گرم طلا استفاده میشد. بعضی از بانوان هم سکه، انگشتر، دستبند یا گردن بندشان را نزد دندانسازان میبردند تا برایشان دندان طلا بسازد. حتی برخی از افراد، قبل از به خاک سپردن مردگانشان، دندانهای طلایش را از دهانش خارج میکردند و گاهی نگهبانان قبرستان مراقب بودند که دندانهای طلای مردگان دزدیده نشوند.
دندان طلا در مطبهای مدرن
گرچه با گران شدن قیمت طلا، مردم این روزها بیشتر ترجیح میدهند که طلا را به جای استفاده در دندانهایشان، به عنوان زینت به گردن و دست خود بیاویزند و داشتن دندان طلا به خصوص در دندانهای جلویی، امروزه جذاب نیست، ولی بد نیست بدانید این روزها اگر دندانپزشکی بخواهد برای یکی از آشنایانش سنگ تمام بگذارد، دندانهایش را با طلا روکش میکند. تعجب نکنید.
طلا یکی از آلیاژهای بسیار خوب و عالی برای روکش کردن دندانهاست. طلا یکی از سازگارترین فلزها با بدن انسان است و احتمال حساسیت و آلرژی به آن بسیار کم بوده و خاصیت سمی آن برای بدن بسیار کم است.
روکش طلا، استحکام بسیار خوبی دارد و به همین دلیل دندانپزشکان به افرادی که توانایی پرداخت هزینههای این نوع روکش را دارند، توصیه میکنند دندانهایشان را با طلا روکش کنند.
برای روکش کردن دندان با طلا، فقط لایه نازکی از مینا و عاج دندان تراشیده میشود، بنابراین نسج طبیعی دندان بیشتر حفظ میشود. از طرف دیگر لبههای روکش طلا و خود آن به خوبی با دندان شما تطابق پیدا میکنند و احتمال تجمع جرم و باکتری در اطراف لبههای آن کمتر خواهد بود.
تنها عیب طلا برای استفاده در دندانپزشکی، قیمت گران آن است. اگر دوست دارید از مزایای فلز طلا استفاده کنید، میتوانید از دندانپزشک بخواهید دندانهای عقبی شما را با طلا روکش کند تا در دید هم نباشند.
جا باز کردن طلا در دندانپزشکی
اگر از دندانپزشکان راجع به دندان طلا بپرسید، طلا را فلز بسیار خوبی میدانند.
طلا از همه فلزات دیگر چکش خوارتر است و میتوان آن را به آسانی به شکل ورقههای فوقالعاده نازک درآورد. همچنین به آسانی به شکل مفتول در میآید، چون طلا بسیار نرم است و به آسانی میتوان آن را با فلزات دیگر ترکیب کرد و بر استحکام آن افزود.
یکی از نکات لازم برای روکشهای دندانهای عقبی، استحکام آنها در زیر فشارهای جویدن است، بنابراین طلا و آلیاژهای آن جای خودشان را در این بخش از دندانپزشکی در کنار روکشهای چینی و یا چینی- فلزی باز کردهاند. گرچه بیشتر افراد دو نوع روکش آخری را به دلیل قیمت ارزانتر آنها سفارش میدهند.
فقط در ایران اینطور نیست
– تاجیکستان : مردم تاجیکستان خیلی دندان طلا را دوست دارند. میگویند در تاجیکستان داشتن دندان طلا، یک امتیاز برای به دست آوردن شغلی مناسب محسوب می شود. این را برای کسانی گفتیم که میخواهند برای کار به تاجیکستان بروند.
– آمریکا: چندی قبل مردی در آمریکا از دوستش به خاطر دزیدن دندان طلایش به پلیس شکایت کرد. آنها پس از یک مهمانی به اتاقهای خود رفتند و دوست این آقا در خواب، دندان طلای 40 دلاری او را به سرقت برد.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
احتمالا شما هم وقتی روی صندلی دندانپزشکی مینشینید، کلی سوال در ذهنتان قطار میشود: اینجاروبرقی چیست که در دهانام میگذارند؟ این آبپاش چیست که دندانها را میشوید؟ یعنی این نور لیزر است که دندانها را پر میکند؟ و… اگر دوست دارید با مهمترین این وسایل آشنا شوید، این مطلب را بخوانید:
سرنگ آب و هوا
اولین صدایی که از مطب دندانپزشکی به گوش همه آشنا است، صدای سرنگ هوا و آب است. سرنگ آب و هوا مانند یک تفنگ است که روی همه صندلیهای دندانپزشکی وجود دارد. این وسیله معمولا ۳ دکمه و یک سر دارد. هنگام فشار دادن یک دکمه از آن آب و از دیگری هوا خارج میشود. اگر هر دو دکمه را همزمان فشار دهید، آب و هوا همزمان خارج خواهد شد. شاید بپرسید این وسیله به چه درد میخورد؟ وقتی دندانپزشک دندانهای شما را تراش میدهد، لازم است بقایای دندانهای تراشیده شده را از روی دندان بزداید و بشوید. به همین دلیل پوآر آب را بهکار میبرد تا این مواد تراشیده شده را از روی دندان و داخل دهان پاک کند. پوآر هوا نیز وسیلهای است که هوا را با فشار روی دندان میپاشد. گاهی لازم است محیط دهان خشک شود و یا دندان مورد نظر برای ترمیم با مواد همرنگ دندان خشک شود. در این صورت لازم است با پاشیدن هوا با فشار زیاد روی دندان، محیط دندان و دهان خشک شود که این وسیله به کار میآید. فراموش نکنید که چون سر این وسیله در دهان همه بیماران وارد میشود، باید حتما سر آن به وسیله پوششهای یکبار مصرف کاملا پوشانده شده باشد و بعد از هر بیمار این پوششهای یکبار مصرف کاملا عوض شود.
ساکشن
ساکشن همان وسیلهای است که مانند جاروبرقی کار میکند ولی آب دهان شما را از داخل دهانتان به بیرون میمکد. این وسیله هنگام هر عمل دندانپزشکی در دهان شما گذاشته میشود. ساکشن با ایجاد یک محیط خلأ در درون خود باعث میشود که آب دهان شما به درون لوله آن کشیده شود. ساکشنها معمولا یا با آب کار میکنند یا با هوا. ساکشنهای هوایی مطمئنتر و بهداشتیترند. البته برای جراحیهای دهان مانند جراحی دندان عقل و یا جراحیهای لثه نیاز است که دندانپزشک شما از ساکشن قویتری استفاده کند چون در این صورت مقدار زیادی خون و مایعات وارد دهان شما میشود که لازم است بیرون کشیده شود تا محیط عمل برای کار دندانپزشک پاک و تمیز باشد. در این صورت ساکشنهای جراحی استفاده میشوند. ساکشنهای جراحی، قدرت مکش بسیار بالایی دارند و قادرند محتویات دهان را با قدرت بالا بیرون بکشند.
لایت کیور
شما این وسیله تفنگیشکل را وقتی میخواهید دندانتان را با مواد همرنگ پر کنید، دیدهاید. این وسیله نور بنفش یا آبی رنگی دارد که باعث میشود ماده ترمیمی پلیمریزه شده و محکم شود. این نور به هیچ وجه لیزر به شمار نمیآید چون نور لیزر نوری بسیار متمرکز و قوی است که برای برش بافت و یا تراش دندان در دندانپزشکی استفاده میشود. دستگاه لایتکیور دارای لامپ هالوژن یا LED است. لامپهای LED تازهتر از نوع هالوژن هستند ولی به نظر میرسد دندانپزشکان با دستگاه لایتکیوری که لامپ هالوژن دارد بهتر کار میکنند و نتایج ترمیم دندان با آن را مفیدتر و بهتر میدانند. این دستگاه نورآبی از خودش منتشر میکند که باعث میشود مواد ترمیمی هم رنگ دندان روی دندان شما از حالت خمیری شکل بهصورت جامد و محکم شوند.
متههای دندانپزشکی
متههای دندانپزشکی را توربین و انگل وایرموتور مینامند. این دو وسیله برای تراش دندان و برداشتن پوسیدگی به کار میروند. توربین مته دندانپزشکی است که در سر آن فرزهایی الماس نشان قرار داده میشود که میتواند مینای دندان را به راحتی تراش دهد. انگل مته دندانپزشکی است که سروصدای بیشتری دارد و دلیلاش هم این است که موتور قویتری نسبت به توربین دارد. بهتر است دندانپزشک برای هر بیمار یک انگل و توربین جداگانه استفاده کند. این دستگاهها با سرعت زیاد میچرخند و به وسیله سرهای برندهای که دارند مینا و عاج دندان را برش میدهند.
دوربین داخل دهانی
حتما شما هم دوست دارید بدانید دندانپزشکتان در حین درمان چه کاری روی دندانهای شما انجام میدهد و قبل و بعد از درمان دندان شما به چه شکلی درخواهد آمد. در این صورت باید از دندانپزشکتان بخواهید که دستگاه دوربین داخل دهانیاش را به کار گیرد. این دستگاه از یک دوربین فیلمبرداری و عکسبرداری کوچک تشکیل شده که بهصورت بدون سیم و یا با یک سیم به یک مانیتور در روبهروی شما وصل است. این وسیله از محیط داخل دهان شما فیلمبرداری کرده و تصویر را روی مانیتور روبهروی شما میاندازد. با این وسیله میبینید که دندان شما قبل ار ترمیم چه وضعیتی دارد و پس از درمان نیز میتوانید دندان ترمیم شده خود را ببینید. دوربین داخل دهانی وسیله خوبی است که شما را در جریان روند درمانتان قرار میدهد و میتوانید نقاطی از دهانتان را که در حالت عادی نمیتوانید ببینید، رویت کنید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
۴۰ نکتهای که از رازهای مهم حفظ سلامت دندانها هستند و معمولا دندانپزشکان در مطب خود فرصت و فراغتی برای گوشزد کردن آنها به شما ندارند، آشنا میکنیم.
۱ لااقل روزی ۲ بار، اول صبح و شب، لازم است دندانها مسواک زده شوند.
۲ لااقل روزی یک بار قبل از مسواکزدن باید با نخ دندان حاوی فلوراید، بین دندانها تمیز شوند.
۳ هفتهای ۲ تا ۳ بار باید از دهانشویه فلوراید ۲/۰ درصد استفاده شود.
۴ هفتهای ۱ تا ۲ بار باید از دهانشویه کلرهگزیدین ۱۲/۰درصد استفاده شود.
۵ افراد با ریسک بالای پوسیدگی دندان، باید هر ۳ تا ۴ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنند و افراد با ریسک کمتر، هر ۶ تا ۹ ماه یک بار.
۶ افراد با ریسک بالای پوسیدگی دندان باید هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک بار از دندانهای خود کلیشه رادیوگرافی تهیه کنند و افراد با ریسک کمتر، هر ۲۴ تا ۳۶ ماه یک بار.
۷ استفاده از آدامسهای فاقد قند پس از مصرف غذاهای حاوی ساکارز یا تنقلات به مدت ۵ تا ۳۰ دقیقه توصیه میشود.
۸ استفاده از خمیر دندانهای حاوی فلوراید مناسب و مواد ساینده کم همراه با مسواک توصیه میشود.
۹ دهانشویه آبنمک ممکن است مفید باشد اما جایگزین روشهای پیشگیری فوقالذکر نمیشود.
۱۰ دندانهای شیری کودکان تا سن ۱۱ تا ۱۲ سالگی باید تحت کنترل باشند و بدون حفظ فضایشان نباید آنها را کشید.
۱۱ کشیدن دندانهای شیری منجر به از دست رفتن فضای دندانهای دایمی زیرین میشود و نیاز به درمانهای ارتودنسی را واجب میکند.
۱۲ به محض رویش اولین دندان دایمی در سن ۶ تا ۸ سالگی باید شیارهای آن از نظر ابتلا به پوسیدگی مورد معاینه قرار گرفته و در صورت لزوم بسته شوند.
۱۳ در صورتی که به صورت ژنتیکی ناهنجاریهای دندانی یا فکی در والدین یا بستگان کودک وجود داشته باشد، بهتر است کودک از سنین ۱۰ سالگی تحت کنترل دندانپزشک متخصص کودکان یا ارتودنسی قرار گیرد.
۱۴ وجود فاصله بین دندانهای شیری معمولا طبیعی است و نباید موجب نگرانی والدین شود.
۱۵ مقادیری بینظمی و درهمرفتگی دندانهای پایینی در سنین ۸ تا ۹ سالگی معمولا طبیعی است و به مرور برطرف میشود.
۱۶ درد نداشتن دندانها الزاما بیانگر سالم بودن آنها و نداشتن پوسیدگی نیست.
۱۷ در صورتی که دندانی درد شدید داشته باشد، نشاندهنده تخریب وسیع عاج و عصب دندان است و احتمال نیاز به درمان ریشه را مطرح میکند.
۱۸ قسمتهایی از دندان که در معرض پوسیدگی بودهاند، در صورت بهبود بهداشت، موادمعدنی جذب میکنند و پوسیدگی را متوقف میکنند.
۱۹ نواحی متوقف شده فوقالذکر میتوانند رنگ جذب کنند و قهوهای باشند و احتیاجی به ترمیم نیست.
۲۰ هر تغییر رنگی روی سطح جونده دندانها، الزاما پوسیدگی نیست و نیاز به ترمیم ندارد.
۲۱ در صورت ترمیم دندان با مواد فلزی غیرهمرنگ (آمالگام)، احتمال حساس بودن دندان به سرما و سایر محرکها ظرف مدت ۴۵ روز تا ۲ ماه وجود دارد.
۲۲ در صورت ترمیم دندان با مواد همرنگ، حساسیت دندانها بیش از یک هفته قابلتوجیه نیست و باید بررسی شود.
۲۳ در صورتی که پس از ترمیم دندان خود احساس بلندی میکنید، در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
۲۴ بلندی ترمیم میتواند سبب حساسیت به سرما و گرما شده یا سبب شکستگی ترمیم یا دندان شود.
۲۵ در مراحل اولیه پوسیدگی دندان که بیشتر به صورت حساسیت به شیرینی یا سرما نشان داده میشود، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
۲۶ پس از بروز درد شدید، خودبهخود و شبانه که بعضا با داروهای مسکن نیز آرام نمیشود، دندان نیاز به درمان ریشه پیدا میکند.
۲۷ ظرف مدت ۳ هفته پس از پایان درمان ریشه حتما باید پانسمان با مواد ترمیمی دایمی جایگزین شود.
۲۸ دندانهای درمان ریشه شده به دلیل از دست دادن بیشتر بافتهای خود، بسیار ضعیف شده و مستعد شکستن هستند.
۲۹ پس از درمان ریشه، خوردن غذاهای سفت ممکن است سبب شکستن دندان شود.
۳۰ بافتها و دیوارههای دندان درمان ریشه شده باید تقویت شود تا احتمال شکستن کاهش یابد.
۳۱ درصورتی که دندان درمان ریشه شده دچار شکستگی شود، لبه آن معمولا به زیر لثه امتداد یافته و نیاز به جراحی لثه را نیز مطرح میکند.
۳۲ ریشه دندانهای درمان ریشه شده در رادیوگرافی بهصورت نوارهای سفیدی دیده میشوند.
۳۳ این نوارهای سفید باید به صورت متراکم و یکنواخت تا نوک ریشه امتداد یافته باشد.
۳۴ هر دندان درمان ریشه شدهای نیاز به روکش ندارد.
۳۵ دندانهایی که درمان ریشه نشدهاند نیز ممکن است به دلایل دیگری مانند تخریب وسیع یا زیبایی نیاز به روکش داشته باشد.
۳۶ در مواردی که چند دندان در کنار هم به صورت جداگانه قرار گرفتهاند و لازم است همه آنها روکش شوند، به هیچ عنوان نباید به یکدیگر چسبانده شوند بلکه باید به صورت جداگانه روکش شوند تا امکان تمیز کردن نواحی بین دندانی و حفظ سلامت لثهها میسر شود.
۳۷ در صورتی که دندانی کشیده شده است، برای جایگزینی دندان از دست رفته، دو دندان مجاور ناحیه بیدندانی پایه گرفته شده و ناحیه وسط پر شود. به این روش که یکپارچه بوده و ۳ دندان (۲ دندان پایه و یک دندان وسط) متصل به هم هستند، بریج یا پل گفته میشود.
۳۸ زیر بریج باید به وسیله نخهایی که از نخ دندان ضخیمتر است و «سوپر فلاس» نامیده میشود، تمیز شود.
۳۹ عبور دادن دهانشویه با فشار از زیر بریج به پاکسازی بیشتر کمک میکند.
۴۰ در صورتی که دندانهای دو طرف ناحیه بیدندانی سالم هستند، برای پرهیز از آسیب دیدن این دندانها میتوان به کمک ایمپلنت فضای بین دو دندان را جایگزین کرد.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
شاید شما از بد رنگی دندان هایتان ناراضی باشید یا حتی مایل باشید برای داشتن یک چهره زیباتر، دندان های سفیدتری داشته باشید. معمولا رنگ دندان های هر فرد با رنگ پوست او هماهنگی دارد. اگر به چهره یک سیاهپوست نگاه کنید، امکان دارد دندان های او خیلی سفید به نظر شما بیاید ولی حقیقت این است که زمینه تیره و سیاه پوست او ایجاد خطای دید می کند و موجب می شود دندان هایش سفیدتر به نظر بیاید.
رنگ زرد دندان خبر می دهد از…
اگر شما از رنگ دندان هایتان ناراحت هستید و به نظرتان زرد یا قهوه ای هستند، اول باید علت این تغییرات را از میان عوامل زیر پیدا کنید تا بعد درباره سفیدکردن دندان هایتان صحبت کنیم.
ژنتیک
بعضی افراد به صورت ژنتیک، دندان های روشنی دارند ولی برخی دندان هایشان ته رنگ زرد یا قهوه ای دارد. بنابراین اولین قدم این است که رنگ دندان های خانواده تان را بررسی کنید و متوجه شوید این تغییر رنگ(بد رنگی) ارثی است یا اکتسابی.
سن
بالارفتن سن، یکی از دلایل شایع بد رنگی دندان هاست. با گذشت زمان، مینای دندان سایش می یابد و رنگ زرد عاج از ورای آن بیشتر خود را نشان می دهد و به همین دلیل است که سالمندان، دندان های زردتری دارند.
غذاها ، نوشیدنی ها، سیگار و نوشیدن زیاد قهوه و چای 2علت اصلی بدرنگی دندان هاست. اگر شما عادت دارید که در طول روز زیاد سیگار بکشید، باید منتظر تغییر رنگ دندان هایتان باشید. مصرف نوشابه های گازدار سیاه و زرد نیز به مرور زمان می تواند دندان های شما را بدرنگ کند.
داروها و بیماری ها
مادران باید مراقب تغییر رنگ دندان کودکان باشند. اگر مادر در دوران حاملگی از آنتی بیوتیک و تتراسایکلین استفاده کند یا در دوران کودکی، کودک این آنتی بیوتیک را مصرف کند، ممکن است دندان های کودک در آینده دچار تغییر رنگ شود. مصرف زیاد فلوراید در دوران کودکی نیز موجب تغییر رنگ دندان ها می شود.
ضربه و عصب کشی دندان ها
اگر به دندان های جلویی شما در اثر زمین خوردن، ضربه وارد شود، رگ های خونی داخل دندان پاره و مواد رنگی خون به داخل عاج دندان نفوذ می کند و به مرور زمان، رنگ دندان را تیره می کند. به همین شکل اگر پس از عصب کشی دندان، بقایای عصب دندان و مواد پرکننده ریشه دندان درون تاج دندان پاک نشوند، موجب تغییر رنگ دندان خواهد شد.
همه چیز از سفیدکردن دندان شروع شد
سفید کردن دندان ها، روشی است که با استفاده از آن، رنگ زرد یا قهوه ای دندان ها را از بین می برند و دندان ها سفید و براق می شوند و شما لبخندی درخشان خواهید داشت. روش های متفاوتی برای سفید کردن دندان ها وجود دارد؛ از سفید کردن دندان ها به وسیله مواد شیمیایی گرفته تا استفاده از اسیدهای ضعیف و لیزر. گاهی اوقات ممکن است دندانپزشک با استفاده از ابزار خاصی، سطح دندان را سایش دهد و تغییر رنگ های سطحی دندان های شما را از بین ببرد، ولی آنچه بیش از سایر این روش ها طرفدار دارد، سفید کردن دندان ها با مواد شیمیایی است. سفید کردن دندان ها ممکن است کاملا در مطب دندانپزشکی انجام شود یا اینکه دندانپزشک، وسایل و موادی را در اختیار شما بگذارد تا خودتان در منزل، دندان هایتان را سفید کنید. بسیاری از افراد، تکنیک سفید کردن دندان ها در خانه را ترجیح می دهند چون دیگر مجبور نیستند چندین جلسه به دندانپزشک مراجعه کنند.
سفید کردن دندان ها در خانه
سفید کردن دندان ها در خانه، این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است و شما را از رفت وآمدهای مکرر به مطب دندانپزشکی نجات می دهد. به هر یک از داروخانه ها سر بزنید، بسته های رنگارنگ و متفاوتی از محصولات سفیدکننده دندان ها پیدا خواهید کرد. اما بهتر است به توصیه دندان پزشکان، یک نوع مناسب را از میان آنها انتخاب کرده و پس از یادگرفتن نحوه صحیح استفاده از این محصولات و تعیین مقداری از ژل سفیدکننده در هر بار مصرف توسط دندانپزشک، از این محصولات استفاده کنید.
این محصولات معمولاً حاوی ژل هیدروژن پراکساید هستند. دندانپزشک ابتدا از دهان شما قالب گیری خواهد کرد و یک جفت قاشقک پلاستیکی که متناسب دهان شماست، تهیه می کند.شما باید ژل را داخل این قاشقک بریزید و آن را یک یا دو ساعت در طول روز، درون دهانتان نگه دارید. گاهی نتایج آن طی 2 روز آشکار می شود ولی معمولا برای اینکه دندان ها به اندازه کافی سفید شوند، باید یک تا 2 هفته این عمل را تکرار کنید.این روزها، چسب های خاصی به بازار آمده است که ادعا می شود با چسباندن روی دندان ها، دندان ها را سفید می کنند ولی نتایج استفاده از آنها چندان رضایتبخش نیست و به میزان کمی دندان های شما را سفیدتر خواهد کرد.
لیزر؛ یک قدم تا سفیدشدن دندانها
اگر می خواهید در یک جلسه دندان هایتان را سفید کنید، باید با استفاده از لیزر این کار را انجام دهید. لیزر، انرژی زیادی را به مواد سفیدکننده وارد خواهد آورد و موجب می شود فعالیت سفیدکنندگی این مواد تسریع شده و خیلی زود مواد رنگی از روی دندان های شما پاک شود. البته ممکن است بسته به شدت بدرنگی دندان های شما، این جلسه مدت زمان کوتاه یا طولانی تری داشته باشد.سفید کردن دندان ها با لیزر، معمولاً گران تر از سایر روش های سفید کردن دندان هاست ولی در مقابل، شما در مدت زمان کوتاهی، لبخندی سفید و براق خواهید داشت. لازم است حرارت حاصل از این لیزرها به گونه ای تنظیم شود که موجب آسیب دندان ها نشده و حتما از محافظ های چشم، استفاده شود.
اول ترمیم پوسیدگی دوم سفید کردن دندان
اگر دندان هایتان پوسیده باشد یا ترمیم های قبلی دندان هایتان، ترک و نشتی داشته باشد، پس از سفید کردن دندان هایتان، دچار حساسیت دندانی می شوید. بنابراین اول باید پوسیدگی های دندان هایتان را ترمیم کرده و ترمیم های آسیب دیده را جایگزین کنید، سپس دندان هایتان را سفید کنید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
نخ دندان مسواکی است که برای قسمت های بین دندانی(نواحی که مسواک به آن نمی رسد) باید از آن استفاده شود. بسیاری از افراد از نخ دندان تنها هنگام ضرورت یعنی وقتی خرده های غذایی در بین دندان هایشان گیر کرده، استفاده می کنند….
پلاک دندانی لایه ای میکروبی است که با چسبیدن به سطح دندان و تخمیر مواد غذایی، ایجاد اسید می کند که این اسید باعث پوسیدگی دندانی می شود. مسواک پلاک میکروبی روی سطوح بیرونی دندان هارا بر می دارد اما ناحیه بین دندان ها که به دلیل گیرکردن مواد غذایی و عدم دسترسی مسواک، محل خوبی برای تشکیل پلاک و ایجاد پوسیدگی هستند، باید به وسیله نخ تمیز شود.
عدم استفاده از نخ دندان باعث می شود ناحیه بین دندان ها پوسیده شود و این پوسیدگی ها از آنجا که از بین دندان ها آغاز می شود تا مدت های طولانی روی دندان ها دیده نمی شود و هنگامی حفره پوسیدگی بین دندانی در دندان ها خود را نشان می دهد که پوسیدگی پیشرفت زیادی کرده است. از طرفی عدم استفاده از نخ دندان باعث ایجاد التهاب های شدید و بیماری های حاد لثه و همین طور بوی بد دهان خواهد شد.
● از چه نوع نخ دندانی استفاده کنیم؟
انواع گوناگونی از نخ دندان وجود دارد. نکته مهم آن است که برای تمیز کردن ناحیه بین دندان ها باید از نخ های مخصوص که برای این کار طراحی شده اند، استفاده کنیم. استفاده از نخ های متفرقه مانند نخ های قرقره یا نخ های پلاستیکی و … برای سلامت لثه بسیار خطرناک اند. از نخ های گوناگون دندان می توان علاوه بر نخ های معمولی، به نخ های موم دار، نخ های طعم دار نخ های فلوراید دار، سوپر فلاس ها، نوارهای دندانی و نخ دندان های دسته دار اشاره کرد. نخ های موم دار برای افرادی که دندان های بسیار فشرده دارند و نخ های معمولی به سختی به ناحیه بین دندانی شان وارد می شود، مفید است. نخ های طعم دار به دندان احساس تازگی می بخشند و نخ های فلوراید دار برای پیشگیری از پوسیدگی های بین دندانی موثرهستند.
سوپرفلاس ها نخ دندان هایی هستند که برای تمیز کردن زیر بریچ های دندانی یا نواحی بین دندانی در دندان هایی که با ارتودنسی ثابت می شوند، به کار می روند. این نخ ها دارای یک سر سفت هستند که می توان آن را به ناحیه زیر بریچ و روکش یا براکت های ارتودنسی وارد و با قسمت اسفنجی وسط نخ، ناحیه مورد نظر را تمیز کرد. نوارها نیز برای کسانی پیشنهاد می شوند که فاصله های بین دندانی بزرگ تر از معمول دارند.
این نوع نوارها ضخیم تر از نخ های معمولی هستند. نوعی از مسواک های کوچک به نام مسواک های بین دندانی نیز وجود دارد که برای تمیز کردن فواصل بزرگ بین دندان ها از آن استفاده می شود. گونه ای نخ دندان نیز وجود دارد که به کمک دسته ای نگه داشته می شود. این نخ دندان ها برای کسانی که قادر نیستند به خوبی از نخ دندان های معمولی استفاده کنند (مانند کودکان یا افرادی که بیماری های مفصلی و ناتوانی های جسمی دارند) پیشنهاد می شود. در بین این مجموعه متنوع از نخ های دندانی، این شما هستید که با توجه به شرایط شخصی تان، یکی از آنها را انتخاب خواهید کرد. شاید لازم باشد که از دندان پزشک یا بهداشت کار دهان و دندان نیز در این مورد کمک بگیرید.
● چگونه از نخ دندان استفاده کنیم؟
پس از اینکه نخ دندان مناسب خود را انتخاب کردید باید نحوه استفاده از آن را یاد بگیرید. به یاد داشته باشید، استفاده از نخ دندان در چند روز اول ممکن است مشکل به نظر بیاید اما پس از یک دوره کوتاه، آن را به خوبی فراخواهید گرفت و به آن عادت می کنید. نخ دندان کشیدن یک عادت بهداشتی ضروری است و مسواک زدن بدون نخ دندان مثل آن است که حمام بروید و یک سوم بدن خود را نشویید.
اگر تاکنون نخ دندان نمی کشیده اید و قرار است به تازگی آن را آغاز کنید ممکن است چند روز اول لثه تان هنگام نخ کشیدن خون ریزی داشته باشد. این امر کاملا طبیعی است و به زودی لثه های شما دیگر خون ریزی نخواهد داشت پس استفاده از نخ را متوقف نکنید. برای کودکان تا زمانی که دندان های شیری دارند (اگر این دندان ها از هم فاصله دارند) لازم نیست نخ دندان کشیده شود اما برای نظافت دندان های شیری به هم چسبیده و نیز دندان های دائمی حتما استفاده از نخ دندان در کنار مسواک لازم است.
● ۲ نکته کاربردی
1. نخ دندان را از یک طرف وارد دیواره دندان کنید و موقع خارج کردن از دیواره مقابل خارج کنید یعنی نخ دندان یک حلقه کامل دور دو دندان مجاور بزند. در صورتی که استفاده از نخ دندان همراه با رشته رشته شدن نخ باشد یا منجر به پاره شدن نخ دندان شود، ممکن است چند علت داشته باشد: اول پوسیدگی بین ۲ دندان، دوم وجود جرم در آن ناحیه. البته پرکردگی نامناسب هم باعث پاره شدن نخ دندان خواهد شد که در هر ۳ صورت باید به دندان پزشک مراجعه و نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.
2. بهترین زمان استفاده از نخ دندان بین مسواک زدن خواهد بود. به این صورت که وقتی مسواک زدن را شروع کردید و خمیردندان به خوبی کف کرده مسواک زدن را موقتا کنار بگذارید و نخ دندان را به دست بگیرید و بعد از استفاده از نخ دندان دوباره مسواک زدن را ادامه دهید. این بهترین روش است. اما اگر حوصله چنین کاری را ندارید، ترجیحا بهتر است قبل از مسواک زدن اول با نخ دندان لای دندان ها را خوب تمیز کنید، بعد مسواک بزنید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
یکی از شاخص های مهم در یک چهره ی زیبا، لب ها هستند. لب های زیبا می توانند لبخند شما و چهره تان را زیباتر کنند.
درباره رابطه لب ها و لبخندها چه می دانید؟
اگر شما هنگامی که می خندید مقدار زیادی از لثه های تان دیده شود، یعنی لبخند شما یک ” لبخند لثهای ” به شمار می آید که زیبایی را تهدید می کند. در حالت عادی، کسانی که لبخند زیبایی دارند هنگامی که لبخند می زنند، بخش فوقانی لب بالای آن ها در تماس با محل رویش دندان ها از درون لثه قرار می گیرد و تقریبا مقدار اندکی از لثه های فک بالای شان پیدا می شود.
از طرف دیگر، اگر وقتی شما لبخند می زنید فقط نیمی و یا کمتر از دندان های فک بالای تان پدیدار می شوند؛ در این صورت هم لبخند شما از نظر زیبایی چندان با یک لبخند زیبا منطبق نخواهد بود. البته فراموش نکنید داشتن ریش و سبیل، داشتن لب هایی بزرگ و پهن و حتی بالا رفتن سن باعث می شوند که هنگام لبخند زدن بخش کمتری از دندان های شما از قاب لبخندتان رویت شوند.
نوک دندان های بالایی شما در یک لبخند زیبا باید در تماس با لب های پایینی تان قرار گیرند. البته وقتی سن خانم ها بالا می رود معمولا لب ها کمی شل شده و پایین می افتند و باعث می شود که مقدار بیشتری از دندان های پایینی دیده شود.
سایه تاریک در لبخندتان دارید؟
جلوی آینه بایستید و لبخند بزنید. حالا به گوشه های لب تان دقت کنید. آیا در دو گوشه لب تان، فضای تاریک زیادی را مشاهده می کنید؟ دندانپزشکان این فضا را ” فضای مرده ” می نامند و در واقع، تاریکی داخل دهان شما است که در هنگام لبخند زدن در گوشه های لب های شما دیده می شود.
یک لبخند زیبا فضای تاریکی در دو سویش ندارد و یا اگر دارد این فضا بسیار کوچک است. گاهی قرار گرفتن دندان های شما در یک زاویه نامناسب باعث می شود که فضای تاریک بیشتری در لبخند شما رویت شود.
البته دندانپزشکان می توانند با روکش کردن این دندان هایی که در گوشه های لب شما قرار می گیرند و یا ترمیم و روکش کردن آن ها با مواد ترمیمی خاص این زوایای دندان را اصلاح کرده و به کاهش این فضا کمک کنند.
زخم گوشه های لب
* اگر عادت دارید که حین صحبت کردن دایما گوشه لب تان را با زبان تان لمس کنید، احتمالا پس از مدتی گوشه لب تان زخم شود و به سوزش می رافتد.
* بعضی ها هم بر اثر کمبود برخی از ویتامین ها دچار این مشکل می شوند؛ معمولا کمبود ویتامین B2 در بدن می تواند چنین التهابی را در گوشه دهان به وجود آورد.
* پزشکان اعتقاد دارند که کمبود آهن در رژیم غذایی در افرادی که به کم خونی فقر آهن مبتلا هستند نیز چنین التهابی را به وجود می آورد.
* کمبود روی در رژیم غذایی هم یکی دیگر از علل اصلی این بیماری است.
* ولی علت اصلی چنین التهابی دست دندان نامناسب است. در حقیقت اگر ارتفاع دست دندان شما کوتاه شده باشد، چنین رخدادی دور از انتظار نیست. ممکن است دست دندان شما در مراحل ساخت به صورت صحیح اندازه گیری نشده باشد و این مشکلات را به وجود آورده باشد و یا دست دندان شما بسیار قدیمی باشد و دندان های آن سایش پیدا کرده و ارتفاع خود را از دست داده باشند. در هر دو صورت در این شرایط شما بیش از اندازه دهان تان را می بندید.
* البته کودکان و نوجوانان هم از این عارضه در امان نیستند، وقتی فصل زمستان از راه می رسد و هوا سرد می شود، کودکان در هوای سرد بیرون از منزل لب های شان را بیش از اندازه روی هم فشار می دهند و همین موضوع باعث ” التهاب گوشه لب ” می شود. کودکان معمولا با مکیدن گوشه لب خود اوضاع را بدتر هم می کنند.
* فراموش نکنید مصرف برخی از داروها مثل راکوتان که این روزها برای درمان آکنه استفاده می شود هم می تواند باعث این دردسر شود.
همیشه پای یک قارچ در میان است!
در التهاب گوشه دهان، همیشه پای یک قارچ به نام ” کاندیدا ” در میان است. در واقع این التهاب در گوشه دهان شما پدید می آید که این قارچ روی آن رشد می کند.
قارچ کاندیدا بومی دهان هر انسانی است ولی در حالت عادی تعداد آن از مقدار مشخصی بیشتر نمی شود ولی در این شرایط تعداد این قارچ ها در گوشه ی دهان شما افزایش پیدا کرده و دردسرهایی برای شما ایجاد می کنند.
معمولا التهاب گوشه دهان در دو طرف به صورت هم زمان رویت می شود.
در موارد ساده فقط گوشه های لب ترک بر می دارد ولی در موارد پیشرفته حتی ممکن است که گوشه های دهان زخم و دچار خون ریزی شود. گاهی حتی این زخم ها دلمه می بندد و مشکلات و دردهایی را هنگام باز کردن دهان ایجاد خواهد کرد.
نکته اصلی این است که اگر گوشه دهان شما بیش از حد فشرده شود، این محل به دلیل رطوبت و تاریکی به محل مناسبی برای رشد قارچ تبدیل خواهد شد.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
این روزها تب سفیدکردن دندان ها بالا گرفته است و همه به دنبال راهی هستند که لبخندی زیباتر و سفیدتر داشته باشند. آگهی های تبلیغاتی پر است از تبلیغ وسایل و مواد مختلفی که این کار را انجام می دهند؛ از دستگاه زوم که در تبلیغات، معجزه گر خوانده می شود تا چسب ها و لاک های سفیدکننده دندان. حالا از میان این روش های مختلف، کدام بهتر است؟ کدام آثار ماندگارتری دارد؟ کدام بی خطرتر است؟
1. اول از همه تکلیف «چسب سفیدکننده دندان» و «لاک های سفیدکننده دندان» را مشخص کنیم. باید گفت که این محصولات فریبی تبلیغاتی بیش نیستند و نقشی در سفیدکردن دندان ندارند، بنابراین دور خرید این محصولات را خط بکشید. در تبلیغ های بسیاری از محصول های سفیدکننده دندان می بینیم که ادعا می کنند با یک بار استفاده از آن محصول، دندان های شما تا ۹ درجه روشن تر می شوند، ولی این یک فریب تبلیغاتی است. معمولا این محصول ها، پس از هر بار استفاده، فقط دو تا سه درجه دندان ها را سفیدتر می کنند.
2. این روزها سفیدکردن دندان ها در خانه طرفداران زیادی پیدا کرده است و شما را از رفت وآمدهای مکرر به مطب دندان پزشکی نجات می دهد. اگر به هر داروخانه ای سر بزنید، بسته های رنگارنگ و متفاوتی از محصولات سفیدکننده دندان ها را پیدا خواهید کرد. اما بهتر است به توصیه دندان پزشکان، یک نوع مناسب را از میان آنها انتخاب کرده و پس از یادگرفتن نحوه صحیح استفاده از این محصولات و تعیین مقداری از ژل سفیدکننده در هر بار مصرف از سوی دندان پزشک، از این محصولات استفاده کنید. این محصولات معمولا حاوی ژل هیدروژن پراکساید هستند. دندان پزشک ابتدا از دهان شما قالب گیری خواهد کرد و یک جفت قاشقک پلاستیکی که متناسب دهان شماست، تهیه می کند. شما باید ژل را داخل این قاشقک بریزید و آن را یکی، دو ساعت در طول روز توی دهان تان نگه دارید. گاهی نتایج آن در دو روز آشکار می شود، ولی معمولا برای اینکه دندان ها به اندازه کافی سفید شوند، باید یک تا دو هفته این عمل را تکرار کنید. این روش در کنار سفیدکردن دندان در مطب بهترین نتایج را ایجاد می کند.
3. شما نباید تصور کنید یک بار که دندان هایتان را سفید کردید تا مدت ها دیگر به سفیدکردن آنها احتیاج نخواهید داشت. سفیدکردن دندان ها آثار همیشگی ندارد. دندان ها معمولا یک سال یا بیشتر سفید باقی خواهند ماند و حفظ نتایج درمانی به این مسئله بستگی دارد که شما پس از سفیدکردن دندان هایتان چقدر توصیه های ایمنی را رعایت کنید. نوشیدن زیاد قهوه و چای، کشیدن سیگار، استفاده از نوشابه های رنگی و عدم توجه به بهداشت دهان از عواملی هستند که تمام زحمت های شما را بر باد می دهند و دندان هایتان را در مدت زمان کوتاهی پس از سفیدکردن، به رنگ اولیه خود بازمی گردانند.
4. اگر می خواهید در یک جلسه دندان هایتان را سفید کنید، با استفاده از لیزر این کار ممکن می شود. البته فراموش نکنید که لیزر معجزه نمی کند. فقط کار چند جلسه را در یک جلسه انجام می دهد. لیزر، انرژی زیادی را به مواد سفیدکننده وارد خواهد آورد و موجب می شود فعالیت سفیدکنندگی این مواد تسریع شده و خیلی زود مواد رنگی از روی دندان های شما پاک شود. البته ممکن است بسته به شدت بدرنگی دندان های شما، این جلسه، مدت زمان کوتاه تر یا طولانی تری داشته باشد. سفیدکردن دندان ها با لیزر معمولا گران تر از سایر روش های سفیدکردن دندان هاست، ولی در مقابل، شما در مدت زمان کوتاهی، لبخندی سفید و براق خواهید داشت. لازم است حرارت حاصل از این لیزرها به گونه ای تنظیم شود که موجب آسیب دیدن دندان ها نشده و حتما از محافظ های چشم استفاده شود.
5. خمیردندان زغالی، خمیردندان سفیدکننده و… ذهن مصرف کنندگان را به خود مشغول می کند، ولی توصیه ما این است که در مصرف این مواد زیاده روی نکنید، چون این محصولات حاوی مواد ساینده قوی هستند و به مرور زمان مینای دندان دچار سایش شده و دندان ها حساس می شوند. بهتر است این محصولات را فقط هفته ای یک بار مصرف کنید.
6. داروهای گیاهی خوبند، اما به شرطی که درست و بجا مصرف شوند. محصولات سفیدکننده دندان عطاری ها اغلب حاوی برگ گیاهانی هستند که نقش ساینده دارند و می توانند به مینای دندان آسیب وارد کنند. مینای سایش یافته رنگ پذیرتر است و به مرور رنگ دندان هایتان پس از مصرف این مواد زردتر خواهد شد چون مینای خراشیده رنگ بیشتری جذب خواهد کرد.
7. توصیه آخر اینکه بهترین روش سفیدکردن دندان ها در مطب و زیر نظر دندان پزشک است. در این روش مواد سفیدکننده با غلظت بالا و کنترل شده روی دندان ها قرار داده می شود و دندان ها با تکرار درمان، چندین درجه روشن تر می شوند. اگر این روش با سفیدکردن دندان ها در خانه زیر نظر دندان پزشک همراه شود که عالی خواهد بود و شاهد نتایج ماندگارتر و لبخند سفیدتری خواهید بود.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
سفید کردن دندانها، نوعی دکلره کردن است که با استفاده از عوامل اکسیدکننده انجام میگیرد. مهم نیست که با چه روشی این عمل انجام میشود. در هر حال هدف این است که اجزای فعال ماده بر دندان اعمال گردند تا بخشهایی از بافت دندانی بیرنگ شده یا ذرات دارای رنگ داخل نسوج دندانی جدا گردیده و بیرنگ شوند.
در بعضی از تبلیغات میبینیم که بیش از اندازه روی سفید کردن دندانها با لیزر تاکید میشود ولی واقعیت این است که لیزر شاهکار نمیکند. برای سفید کردن دندان فقط نیاز به مواد شیمیایی ویژهای است و نور لیزر فقط باعث میشود که این مواد زودتر فعال شوند و دندان را سفید کنند.
یک بار کافی نیست
بد نیست بدانید سفید کردن دندانها در مطب برای یک بار کافی نیست. شما لازم است دو یا سه مرتبه پروسه سفید کردن دندان را در مطب به فاصله دو هفته دو هفته انجام دهید و سپس آن را با سفیدکنندههای خانگی برای مدتی ادامه دهید.
پا کردن در کفش دندانپزشک
در سفید کردن دندانهای زنده یک روش سفید کردن در خانه است که به کمک دندانپزشک انجام میگیرد. نحوه این درمان به اینگونه است که پس از تشخیص دندانپزشک مبنی بر اینکه لکههای رنگی را میتوان به این روش از بین برد، ابتدا دندانپزشک از کل فک بیمار یک قالب تهیه کرده و آن را به لابراتوار میفرستد.
در لابراتوار برای دندانهای شخص یک کاور یا قالب پلاستیکی نرم و شفاف با ضخامت خیلی اندک ساخته میشود که تقریبا تا 2 تا 3 میلیمتری لثهها گسترش دارد. سپس این قالب شفاف در دهان بیمار امتحان میشود که نشست آن روی دندانها به نحو خوبی انجام گیرد. هنگام استفاده از مواد سفیدکننده باید دقت شود که این مواد سوزاننده هستند و به پوست دست یا مخاط دهان و لثهها آسیب جدی وارد میکنند.
پس مقدار استفاده از این مواد باید کنترل شده باشد تا روی لثهها نرفته و آسیبی به لثههای مجاور نرساند. در صورتی که طی پروسه سفید کردن، دندانها دچار حساسیت شدند باید به مدت یکی دو روز این عمل قطع شده و سپس ادامه یابد. این عمل باید پس از دو هفته نتیجهبخش باشد و ادامه دادن این عمل چندان سودمند نیست.
نوارها و چسبهای سفیدکننده
از جمله روشهای دیگر برای سفید کردن دندانها استفاده از نوارهای سفیدکننده دندان است که به صورت موقت روی دندانها چسبانده میشود و طی یک پروسه کند تا حدودی رنگ دندانها را روشن میکند. این نوارها بیشتر جنبه تجاری داشته اما در هر صورت قبل از استفاده حتماً باید با دندانپزشک هماهنگی لازم انجام گیرد.
درد و حساسیت در انتظار بعضیهاست
تقریبا نیمی از افرادی که از محصولات سفید کننده دندان استفاده میکنند، درجاتی از حساسیت دندانی و التهاب لثه را پس از آن تجربه میکنند. اگر شما دچار حساسیت دندانی شدید و در اثر نوشیدن مایعات گرم و سرد دندانهایتان دچار دردهای گذرایی شد و یا لثههایتان قرمز شد، باید غلظت این محصولات سفید کننده خانگی را کمتر انتخاب کنید. به طور معمول، این عوارض در عرض چند روز از بین میروند اما اگر این درد و التهاب ادامه پیدا کرد حتما با دندانپزشکتان تماس بگیرید.
سفیدکنندههای خانگی باعث سرطان نمیشوند
بعضیها تصور میکنند ماده «پراکسید» که در سفید کنندههای خانگی وجود دارد موجب سرطان مخاط دهان میشود ولی این نگرانی بیدلیل است. مقدار پراکسیدی که هر فرد در روز هنگام استفاده از سفیدکنندههای خانگی دریافت میکند، 10 درصد مقداری از این ماده است که هر روز در بدن تولید میشود. در عین حال، بزاق دهان این ماده را بیاثر و خنثی میکند. پس خیالتان آسوده باشد که سفیدکنندهها موجب سرطان نمیشوند.
اگر باردارید…
اگر شما باردار هستید، باید سفید کردن دندانهایتان را به بعد از زایمان موکول کنید چون این مواد سفیدکننده میتوانند بلعیده شوند و برای جنین خطرآفرین باشند. به هر حال شما باید تلاش کنید جنین را در این 9 ماه از مواد شیمیایی مصون نگه دارید.
ترمیمها را تعویض کنید
بعضیها دندانهایشان را از پیش با مواد ترمیمیهم رنگ دندان ترمیم کردهاند ولی به مرور زمان این ترمیمها بد رنگ شدهاند و یا حاشیههای آن رنگ گرفتهاند. اگر شما هم چنین مشکلی دارید، باید به شما توصیه کنیم که خیال سفید کردن دندانهایتان را از سر بیرون کنید. مواد سفیدکننده دندان روی این ترمیمها اثر چندانی ندارند و بد رنگی آنها را برطرف نمیکنند. بهتر است این ترمیمها را تعویض کنید.
بیاثر روی روکشها
ممکن است دندانتان را روکش کرده باشید ولی این روکش رنگش زردتر از دندانهای طبیعی شما باشد. در این صورت نباید انتظار داشته باشید، استفاده از محصولات سفید کننده خانگی دندان، دندانتان را سفیدتر کند. اگر دوست دارید رنگ روکش شما سفید شود و با رنگ بقیه دندانهایتان هماهنگ باشد، باید روکش دندانتان را عوض کنید و از دندانپزشک بخواهید روکشی با رنگ روشن تر برای دندان شما به کار ببرد.
دندانهای زرد بهتر از خاکستری
فراموش نکنید که دندانهای با ته رنگ خاکستری دشوارتر از دندانهای با ته رنگ زرد با سفیدکنندههای خانگی سفید میشوند.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
لثههایتان تحلیل رفتهاند و تمام قد دندانهایتان از لثه بیرون افتاده است؟ لثههایتان تیرهرنگ است و هنگام لبخندزدن نمای چندان زیبائی را به نمایش نمیگذارد؟ شاید هم لثههایتان بعد از یک بیماری لثه، بدفرم شدهاند و بهدنبال بهدست آوردن زیبائی از دسترفته هستید؟ نگران باشید دندانپزشکان و متخصصان جراحی لثه میتوانند به شما کمک کنند. فقط کافی است به یک دندانپزشک ماهر مراجعه کنید و دل و جرأت سپردن لثههایتان را به تیغ جراحی داشته باشید. ”جراحی پریودونتال پلاستیک“ روشی از جراحی است که به منظور تصحیح یا حذف دفورمیتی آناتومیک، تکاملی یا تراماتیک لثههای شما انجام میشود یعنی این جراحیها برای بهتر کردن ظاهر لثههایتان که بهدلیل ضربه بدشکل شدهاند یا از هنگام تولد دچار اشکالاتی بودهاند، استفاده میشود.
جالب است بدانید یکی از کاندیدهای این جراحی ”مایکل جکسون“ خواننده معروف پاپ آمریکاست. شاید او را بتوان رکورددار انواع جراحی پلاستیک دانست که چهره او را از سیاهپوستی تمام عیار به سفیدپوستی زیبا تبدیل کرد. جراحان لثه از گروه جراحانی بودند که به زیبائی لثههای او کمک کردند. لثههای سیاهپوستان مانند رنگ پوستشان، دارای رنگدانههای ملانین زیادتری است و بههمین دلیل تیره بهنظر میرسد.
با روشهای جراحی لثه میتوان این تغییر رنگهای مادرزادی را اصلاح و رنگ لثه را بهتر کرد. این جراحیها همچنین میتوانند برای شما در اطراف دندانها لثه کافی ایجاد کنند. برای این جراحیها معمولاً از روشهای پیوند لثه استفاده میشود ولی گاهی نیز لثه را برش داده و آن را در موقعیت صحیحی بخیه میکنند. جراحیهای پلاستیک لثه، معمولاً جراحیهای موفقی هستند و نتایج قابل قبولی دارند. برای اینکه از جراحی لثههایتان راضی باشید لازم است خوب پرسوجو کنید و یک جراح لثه ماهر را پیدا کنید. پس از مشورت کردن با او و دیدن نتایج درمانهای او روی سایر بیماران، لثههایتان را به تیغ بسپارید.
● گونهای دیگر
شاید برجستگیها و فرم صورت برخی هنرپیشههای سینما، شما را برای تزریق ژل و برجسته کردن بخشهای متفاوت چهرهتان وسوسه کند. شاید هم شنیده باشید که این روزها پروتزهائی در بازار یافت میشود که میتوان با کار گذاشتن آنها در صورت، گونه یا چانه، این بخشهای صورت را برجسته کرد و آن را به فرم دلخواه درآورد. بهطور طبیعی قوس گونهای که بخشی از استخوان گونه است، موجب برجستگی گونهها میشود. در حقیقت کسانی که گونههای برجسته دارند بهصورت ارثی، اسکلت صورتشان به این شکل فرم گرفته است. در برخی افراد استخوان گونه به میزان کافی رشد نکرده و بنابراین گونههای پهن و بیحالی دارند ولی پیش از این که گوشی تلفن را بردارید و از یک جراح پلاستیک وقت بگیرید، بد نیست ژلهای تزریقی و پروتزهای زیبائی صورت را بیشتر بشناسید.
1. گونههای ژلهای:
ژلهائی که برای برجسته کردن و جوان کردن صورت استفاده میشود یا موقتی هستند یا دائمی. ژلهای دائمی چون از مواد پلیمر یا پلاستیک تشکیل شدهاند بهوسیله پوست جذب نمیشوند و برای همیشه در محل باقی میمانند بنابراین بسیار مضرند، اما ژلهای موقتی که ”هیالورونیک اسید“ نام دارند بهوسیله پوست جذب میشوند و نسبت به نوع اول عارضه کمتری دارند. بسیاری از متخصصان جراحی پلاستیک، تزریق ژل را رد کردهاند، به این دلیل که در کشورهای اروپائی و آمریکائی کمکم عوارض آن بهچشم میآید. بهطور مثال ژلهائی که برای برجستهسازی گونه به این محل تزریق میشوند، میتوانند حرکت کنند و از زیر گلو خارج شوند. شش ماه تا سه سال بعد از تزریق، عوارض تزریق ژل شروع میشود که شامل کبودی، آبسه و التهاب سلولی گونههاست.
دکتر کلانتر هرمزی، رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران، معتقد است: ”مشکل اینجاست که تزریق ژل در ابتدا خوب و سریع جواب میدهد اما عوارض آن پس از مدتی بروز میکند. این ژلها حرکت کرده و بیرون آوردن آنها نیز دشوار است چون ژلها پوشش واحد ندارند و در این جایگاه باقی نمیمانند. بلکه لابهلای نسوج پخش میشوند و عفونتهای شدیدی ایجاد میکنند که میتواند بهصورت چرک، پوست را سوراخ کند و بیرون بریزد.
2. گونههای مصنوعی:
توصیه بیشتر جراحان پلاستیک این است که اگر خانمها به برجستهسازی گونهها تمایل دارند بهجای ژل، پروتزهای گونه را انتخاب کنند. پروتز را از مادهای به نام ”سیلیکون“ میسازند. براساس تحقیقات انجام شده سیلیکونها ضرر عمدهای برای بدن ندارند و سالها بدون تغییر باقی میمانند. چند سال پیش در جوامع پزشکی برای پروتزهای سیلیکونی عارضهای مطرح شد مبنی بر اینکه مواد داخل آنها به مرور به بیرون نشت و در مفاصل رسوب میکند. بههمین دلیل سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از این پروتزها را ممنوع اعلام کرد. دکتر عشایری، متخصص جراحی پلاستیک و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، در اینباره میگوید: ”تحقیقات بعدی نشان داد درد مفاصل در این بیماران ارتباطی با مواد موجود در این پروتزها ندارد و پس از آن کارخانههای سازنده این پروتزها جدار پروتزها را ضخیم و قدرت چسبندگی ماده تشکیلدهنده آنها را بیشتر کردند. برخی از کارخانهها، فضای داخلی پروتزها را از سرم پر کرده و در حال حاضر این نوع پروتزها، مطلوبترین و کمعارضهترین نمونههاست.“
● رونالدینیو ستارهای زیر تیغ
”رونالدینیو“ یکی از ستارههای فوتبال جهان است که هماکنون در باشگاه بارسلونای اسپانیا بازی میکند. در کنار درخشش او در فوتبال، چهره او نیز ویژگی خاصی دارد که او را جالب توجه کرده است. خیلیها (بسیاری از طرفدارانش) اعتقاد دارند فرم فک و دندانهای او چهرهاش را جذابتر کرده است ولی کسانی که او را چندان دوست ندارند گاهی به او لقب ”صورت اسبی“ میدهند. چندی پیش مدیر برنامه رونالدینیو به او پیشنهاد کرد برای اصلاح فرم فک و صورت و وضعیت دندانهایش با متخصصان دندانپزشکی و ارتودنسی مشورت کند. بهنظر میرسد اصلاح فرم فک و دندانهای این ستاره، به ترکیبی از اجراء فک و ارتودنسی نیاز دارد. در این میان پاسخ رونالدینیو به مدیر برنامهاش و رسانههائی که بیصبرانه منتظر تصمیم او بودند جالبتر بود: ”من هنرپیشه نیستم که به فکر زیباتر کردن چهره خودم باشم. از فرم صورتم راضیام و قصد ندارم آن را تغییر دهم“ اما متخصصان ارتودنسی همچنان اعتقاد دارند فرم صورت و وضعیت فک بالای او بهگونهای است که امکان تنفس کامل و بدون مشکل را از او سلب کرده است.
● فصلی برای جراحی فک
اگر به فکر جراحی فک افتادهاید و هیچ چیز هم نمیتواند نظر شما را در این مورد تغییر دهد، قبل از آنکه فکتان را به تیغ جراحی بسپارید، بد نیست به توصیههای متخصصان جراحی پلاستیک نیمنگاهی داشته باشید. هنگامیکه بیماری به جراحان پلاستیک مراجعه میکند، پس از معاینه او براساس معیارهائی برای جراحی فک تصمیم میگیرند: گاهی سن شما از دوران بلوغ گذشته است و به سنین بزرگسالی یا میانسالی رسیدهاید، در این سنین گاهی فقط درمان ارتودنسی ثابت (استفاده از براکت و سیم) نمیتواند دندانهایتان را مرتب کند، در این شرایط باید جراحی فک به کمک سیمها و نگینهای روی دندانها بیاید. گاهی فکها کاملاً روی یکدیگر جفت نمیشوند و جویدن برخی از غذاها بهویژه غذاهای سفت برایتان دردسرساز است، در این شرایط نیز میتوان با جراحی، موقعیت فکها را اصلاح کرد و آنها را بهگونهای قرار داد تا دندانها با یکدیگر بهخوبی جفت و جور شوند. ”لبخند لثهنما“ شاخص دیگری است که شما را نامزد جراحی فک میکند. اگر هنگامیکه میخندید، مقدار زیادی از لثههای فک بالایتان دیده میشوند، شما ”لبخندی لثهنما“ دارید. در حالت طبیعی لبهای بالا هنگام خندیدن باید در امتداد محل رویش دندان از لثه قرار گیرند. یکی از روشهای اصلاح این مشکل شما، جراحی فک است. گاهی دشواری تنفس بهویژه هنگام خوابیدن بهدلیل موقعیت نامناسب فک ایجاد میشود. (درست مانند مشکل رونالدینیو که به آن اشاره شد) در این شرایط نیز میتوان از روش جراحی فک استفاده کرد.
● گاهی هم عوارضی در پیش است
بیحسی یا کاهش حس بافتهای صورت بعد از انجام جراحی فک، یک عارضه است. این مشکل بیشتر اوقات موقتی است و دلیل آن قطع برخی از اعصاب صورت حین جراحی است. در جراحی فک بالا، کاهش حس یا بیحسی در اطراف لب بالا و پائین و در جراحی فک پائین در اطراف لب پائین و چانه اتفاق میافتد. درد، تورم، خونریزی و عفونت احتمالی از عوارض دیگر جراحی فک است. فراموش نکنید پس از جراحی فک حدود چند هفته دندانها و فکهای بالا و پائین شما را با هم با سیم وصل میکنند و شما نمیتوانید دهانتان را باز کنید و مجبورید با نی غذا و آب (مایعات) را نوش جان کنید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
این روزها یکی از درمان های زیبایی که مردم از دندان پزشکان می خواهند، سفید کردن دندان است. آگهی های تبلیغاتی هم پر است از تبلیغ وسایل مختلفی که این کار را انجام می دهند؛ از دستگاه زوم که در تبلیغات، معجزه گر خوانده می شود تا چسب ها و لاک های سفیدکننده دندان. حالا از میان این روش های مختلف، کدام بهتر است؟ کدام آثار ماندگارتری دارد؟ کدام بی خطر تر است؟ و… اگر شما هم پرسش هایی از این قبیل دارید، خواندن این مطلب را از دست ندهید. این مطلب به ۴ پرسش رایج در این خصوص پاسخ می دهد….
۱) اگر دندان هایم را سفید کنم، چند درجه روشن تر می شوند؟
این شاید اولین سوالی باشد که از دندان پزشک می پرسید. در تبلیغ های بسیاری از محصول ها سفیدکننده دندان می بینیم که ادعا می کنند، با یک بار استفاده از آن محصول، دندان های شما تا ۹ درجه روشن تر می شوند ولی این یک فریب تبلیغاتی است. معمولا این محصول ها، پس از هر بار استفاده، فقط ۲ تا ۳ درجه دندان ها را سفیدتر می کنند. برای اینکه بفهمید رنگ دندان هایتان، چقدر سفیدتر شده است، باید رنگ آنها را قبل و بعد از درمان، ثبت کنید. متاسفانه هنوز سیستم استانداردی در دندان پزشکی برای مشخص کردن رنگ دندان ها وجود ندارد و رایج ترین وسیله ای که در مطب های دندان پزشکی استفاده می شود، نمونه رنگ «Vita» «وایتا» است. در این نمونه رنگ، رنگ دندان ها به ۴ گروه تقسیم می شود:
A (قهوه ای مایل به سرخی)، B(زرد مایل به سرخی)، C(خاکستری) و D (خاکستری مایل به سرخی) که در هر یک از این ۴ گروه، ۴ یا ۵ نوع تیرگی و روشنی وجود دارد. دندان پزشک به شما کمک خواهد کرد رنگ دندان تان را قبل و بعد از درمان، با مقایسه با نمونه رنگ اصلی تعیین کنید و متوجه شوید سفید کردن دندان ها، چند درجه دندان هایتان را روشن تر کرده. بد نیست بدانید که همه دندان های شما یک رنگ نیستند. معمولا دندان های جلویی روشن تر و دندان های آسیا تیره ترند. هدف اصلی از سفید کردن دندان ها این نیست که به روشن ترین درجه برسیم، بلکه دندان هایتان را باید تا درجه ای روشن کنید که با رنگ چهره شما هماهنگی داشته باشد.
۲) سفید کردن دندان ها در خانه، بدون مراجعه به دندان پزشک هم ممکن است؟
سفید کردن دندان ها در خانه، این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است و شما را از رفت وآمدهای مکرر به مطب دندان پزشکی نجات می دهد. اگر به هر داروخانه ای سر بزنید، بسته های رنگارنگ و متفاوتی از محصولات سفیدکننده دندان ها را پیدا خواهید کرد. اما بهتر است به توصیه دندان پزشکان، یک نوع مناسب را از میان آنها انتخاب کرده و پس از یادگرفتن نحوه صحیح استفاده از این محصولات و تعیین مقداری از ژل سفیدکننده در هر بار مصرف توسط دندان پزشک، از این محصولات استفاده کنید.
این محصولات معمولا حاوی ژل هیدروژن پراکساید هستند. دندان پزشک ابتدا از دهان شما قالب گیری خواهد کرد و یک جفت قاشقک پلاستیکی که متناسب دهان شماست، تهیه می کند. شما باید ژل را داخل این قاشقک بریزید و آن را یکی دو ساعت در طول روز توی دهانتان نگه دارید. گاهی نتایج آن طی ۲ روز آشکار می شود ولی معمولا برای اینکه دندان ها به اندازه کافی سفید شوند، باید یک تا ۲ هفته این عمل را تکرار کنید. این روزها، چسب های خاصی به بازار آمده است که ادعا می شود با چسباندن روی دندان ها، دندان ها را سفید می کنند ولی نتایج استفاده از آنها چندان رضایت بخش نیست و به میزان کمی دندان های شما را سفیدتر خواهد کرد. این روش در کنار سفید کردن دندان در مطب بهترین نتایج را ایجاد می کند.
۳) حالا دندان هایم تا کی سفید می مانند؟
شما نباید تصور کنید یک بار که دندان هایتان را سفید کردید تا مدت ها دیگر به سفید کردن آنها احتیاج نخواهید داشت. سفید کردن دندان ها آثار همیشگی ندارد. دندان ها معمولا یک سال یا بیشتر سفید باقی خواهند ماند و حفظ نتایج درمانی به این مساله بستگی دارد که شما پس از سفید کردن دندان هایتان، چقدر توصیه های ایمنی را رعایت کنید. نوشیدن زیاد قهوه و چای، کشیدن سیگار، استفاده از نوشابه های رنگی و عدم توجه به بهداشت دهان، از عواملی هستند که تمام زحمت های شما را بر باد می دهند و دندان هایتان را در مدت زمان کوتاهی پس از سفید کردن، به رنگ اولیه خود باز می گردانند.
۴) استفاده از لیزر برای سفید کردن دندان چه فایده ای دارد؟
اگر می خواهید در یک جلسه دندان هایتان را سفید کنید، با استفاده از لیزر، این کار ممکن می شود. البته فراموش نکنید که لیزر معجزه نمی کند. فقط کار چند جلسه را در یک جلسه انجام می دهد. لیزر، انرژی زیادی را به مواد سفیدکننده وارد خواهد آورد و موجب می شود فعالیت سفیدکنندگی این مواد تسریع شده و خیلی زود مواد رنگی از روی دندان های شما پاک شود. البته ممکن است بسته به شدت بدرنگی دندان های شما، این جلسه، مدت زمان کوتاه تر یا طولانی تری داشته باشد. سفید کردن دندان ها با لیزر معمولا گران تر از سایر روش های سفید کردن دندان هاست ولی در مقابل، شما در مدت زمان کوتاهی، لبخندی سفید و براق خواهید داشت. لازم است حرارت حاصل از این لیزرها به گونه ای تنظیم شود که موجب آسیب دندان ها نشده و حتما از محافظ های چشم، استفاده شود.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
خشکی لب
در هوای سرد، لبها مستعد ترک خوردن و خشک شدن هستند.
برای رفع خشکی لبهای تان می توانید با یک مسواک نو و تمیز و نرم آغشته به گلاب و یا عرق نعنا، لانولین (از داروخانه بخرید) و یا عسل و حتی کره بادام زمینی، لبهای تان را چند دقیقه ماساژ دهید.
پیش از آرایش لبها حتما از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
این امر سبب محافظت لبها می شود. حتما در هنگام خرید رژ لب دقت کنید و انواع تازه، استاندارد و معتبر را بخرید. بهتر است این فرآوردهها بدون بو بوده و خیلی چرب یا خشک نباشند.
از گاز گرفتن و کندن پوست لبهایتان پرهیز کنید.
تبخال
حتما برای تان پیش آمده است که یکی از اعضای خانوادهتان دچار تبخال شود و شما هم در اثر استفاده از لیوان او دچار تبخال شوید. خوب این طبیعی است. بیماری تبخال، ویروسی است و به راحتی سرایت می کند.
نکته اصلی در درمان تبخال این است که اگر احساس می کنید می خواهید تبخال بزنید، برای مثال یک نقطه از لب تان می سوزد، خیلی زود به داروخانه بروید و داروی تبخال را بخرید و روی آن محل بمالید. اگر خوش شانس باشید ممکن است تبخال با آن شکل نازیبا روی لب شما ظاهر نشود.
در 24 ساعت اول پس از ظاهر شدن تبخال، یک تکه یخ را تا حدود یک ساعت روی محل قرار دهید.
تبخال را نخارید و نمالید.
می توانید مایعات خنک بنوشید و بستنی یخی بجوید تا ناراحتی شما کمتر شود. باید از غذاهای مایع ولرم استفاده کنید تا لبها و نواحی اطراف تحریک نشوند.
برای پوشاندن تبخال با داروی ضد تبخال یا همان آسیکلویر از یک گوش پاک کن تمیز استفاده کنید.
مصرف لبنیات و سیب زمینی مانع رشد ویروس این بیماری می شوند.
شکلات، کاکائو، غلات ، بادام زمینی و ژله نخورید.
کیست بادکنکی روی لب
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که یک کیست بادکنکی روی لب و یا سطح داخل لب تان پیدا شده باشد که رنگ آن ارغوانی است.
اگر خیلی عادت داشته باشید که لب تان را گاز بگیرید، حتما تجربه آن را داشته اید. اسمش “موکوسل” است و در اثر آسیب مجرای غدد بزاقی فرعی روی لب تان به وجود می آید.
وقتی شما عادت داشته باشید که لب تان را دایم گاز بگیرید، ممکن است مجرای یکی از غدد بزاقی فرعی مخاط لب تان آسیب ببیند و موجب می شود بزاق در خود غده بزاقی و یا مجرای آن جمع شود و سر و کله یک کیست روی لب تان پیدا گردد که مانند یک بادکنک است.
اگر دچار این دردسر شدهاید، نباید چندان به فکر دارو باشید، چون راه حلش جراحی است.
به یک دندانپزشک مراجعه کنید. او این کیست را از روی لب تان برخواهد داشت. این بیماری یکی از بیماری های غدد بزاقی است و برای پیشگیری از آن نباید به لب تان فشار اضافه وارد کنید، مثلا آن را گاز نگیرید.
حکایت آفتاب و سرطان
اگر شما کشاورز یا مهندس ساختمان ، کارگر ساختمانی و یا راننده هستید، باید خیلی بیشتر از دیگران مراقب لبهایتان باشید، چون یکی از شایع ترین سرطان های سر و صورت به نام “سرطان سلولهای سنگفرشی یا اس.سی.سی” ممکن است روی لب شما پیدا شود.
تابش مستقیم نور خورشید می تواند سلولهای لب شما را سرطانی کند که خودش را در ابتدا به شکل تغییر رنگ و یا حتی زخم نشان می دهد که بهبود پیدا نمی کند.
این سرطان یکی از سرطان های بدخیم است. برای این که دچار این سرطان نشوید باید تلاش کنید که پوست بدن، صورت و لبهایتان را در برابر نور خورشید محافظت کنید.
پوشیدن کلاههای لبه دار در این امر بسیار کمک کننده است.
نکته دیگر این که مصرف نکردن سیگار و نوشابههای الکلی می تواند از بسیاری از سرطانهای دهان پیشگیری کند.
فراموش نکنید شایع ترین محل تومورهای بدخیم دهان،قسمت لب ها و به ویژه لب تحتانی است. علتش هم این است که لب پایینی بیشتر در معرض تابش نور خورشید است.
ترک گوشه لب
اگر دندان مصنوعی داشته باشید که چندان برای دهان تان مناسب نباشد، حتما ترک های گوشه ی لبهایتان را تجربه کردهاید. ترک های گوشه لب اغلب خیلی می سوزند و شما را کلافه می کنند.
بدتر از آن وقتی که غذاهای ترش و تند می خورید و یا حتی نمک میل می کنید، این زخمها درد شدیدی را ایجاد می کنند.
برای این که از شر این ترکها خلاص شوید باید نزد دندانپزشک بروید و از او بخواهید که دندان مصنوعی شما را اصلاح کند.
اغلب ارتفاع دندانهای مصنوعی کوتاه است و موجب می شود لبها روی هم فشرده شوند.
اگر شما عادت دارید دایم گوشه لبتان را زبان بزنید، به علت مرطوب بودن دائمی این ناحیه، بعید نیست که دچار این دردسر شوید.
میوههای ترش مانند لیمو و پرتقال، لوازم آرایش غیراستاندارد و حتی کمبود ویتامین می توانند موجب بروز این مشکل شوند که برای رفع آن باید مدتی مصرف این میوهها را کنار بگذارید، لوازم آرایشی تان را عوض کنید و از مولتی ویتامینها استفاده نمایید.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
داروخانهها این روزها انواع محصولات خانگی سفیدکننده دندان، از چسبها یا ژلهای سفیدکننده را به شما ارائه میکنند، ولی آیا شما با خرید این محصولات میتوانید دندانهایتان را سفید کنید و لبخندی زیباتر داشته باشید؟ جواب مثبت است، ولی این محصولات محدودیتهایی نیز دارند.
اگر شما از داروخانه یک چسب یا نوار یا ژلهای سفیدکننده را خریداری کردید و آن را در منزل برای سفید کردن دندانهایتان به کار بردید، ولی در نهایت دندانهایتان سفید نشدند، باید با دندانپزشکتان مشورت کنید. بهتر است پیش از خرید محصولات خانگی سفید کننده دندان این کار را انجام دهید، چون دندانپزشک پس از معاینهای کوتاه به شما خواهد گفت که تغییر رنگ دندانهایتان چه علتی دارد و شما بهتر است از چه روش و چه محصولاتی برای سفید کردن دندانهایتان استفاده کنید. شاید این محصولات خانگی سفیدکننده که غلظت و قدرت سفیدکنندگی کمتری دارند، برای شما موثر نباشند، در این صورت فقط وقت و هزینهتان را هدر دادهاید.
1. درد و حساسیت
تقریبا نیمیاز افرادی که از محصولات سفید کننده دندان استفاده میکنند، درجاتی از حساسیت دندانی و التهاب لثه را پس از آن تجربه میکنند. اگر شما دچار حساسیت دندانی شدید و در اثر نوشیدن مایعات گرم و سرد دندانهایتان دچار دردهای گذرایی شد و یا لثههایتان قرمز شد، باید غلظت این محصولات سفید کننده خانگی را کمتر انتخاب کنید. به طور معمول، این عوارض در عرض چند روز از بین میروند، اما اگر این درد و التهاب ادامه پیدا کرد حتما با دندانپزشکتان تماس بگیرید.
2. سرطان
بعضیها تصور میکنند ماده “پراکسید” که در سفید کنندههای خانگی وجود دارد موجب سرطان مخاط دهان میشود، ولی این نگرانی بی دلیل است. مقدار پراکسیدی که هر فرد در روز هنگام استفاده از سفیدکنندههای خانگی دریافت میکند، 10 درصد مقداری از این ماده است که هر روز در بدن تولید میشود. در عین حال، بزاق دهان این ماده را بیاثر و خنثی میکند. پس خیالتان آسوده باشد که سفید کنندهها موجب سرطان نمیشوند.
3. در بارداری ممنوع
اگر شما باردار هستید، باید سفید کردن دندانهایتان را به بعد از زایمان موکول کنید، چون این مواد سفید کننده میتوانند بلعیده شوند و برای جنین خطرآفرین باشند. به هر حال شما باید تلاش کنید، جنین را در این 9 ماه از مواد شیمیایی مصون نگه دارید.
4. ترمیمها را سفید نمیکند
بعضیها دندانهایشان را از پیش با مواد ترمیمی هم رنگ دندان ترمیم کردهاند، ولی به مرور زمان این ترمیمها بد رنگ شدهاند و یا حاشیههای آن رنگ گرفتهاند. اگر شما هم چنین مشکلی دارید، باید به شما توصیه کنیم که خیال سفید کردن دندانهایتان را از سر بیرون کنید. مواد سفیدکننده دندان روی این ترمیمها اثر چندانی ندارند و بد رنگی آنها را برطرف نمیکنند. بهتر است این ترمیمها را تعویض کنید.
5. اگر پوسیدگی و یا لکههای سفید روی دندانهایتان دارید
بعضیها وقتی مقابل آیینه میخندند، لکههای سفیدی روی دندانهایشان به چشم میآید. فراموش نکنید این لکهها با سفید کردن دندانها محو نمیشوند. از طرف دیگر، پوسیدگی و عفونتهای لثه هم از مواردی هستند که شما را از سفید کردن دندانهایتان باز می دارند. ابتدا باید پوسیدگیهای دندانهایتان ترمیم شود، بیماریهای لثهای بهبود یابند و پس از آن به سراغ سفید کردن دندانهایتان بروید.
6. بیاثر روی روکشها
ممکن است دندانتان را روکش کرده باشید، ولی این روکش رنگش زردتر از دندانهای طبیعی شما باشد. در این صورت نباید انتظار داشته باشید، استفاده از محصولات سفید کننده خانگی دندان، دندانتان را سفیدتر کند. اگر دوست دارید رنگ روکش شما سفید شود و با رنگ بقیه دندانهایتان هماهنگ باشد، باید روکش دندانتان را عوض کنید و از دندانپزشک بخواهید روکشی با رنگ روشن تر برای دندان شما به کار ببرد.
7. دندانهای زرد بهتر از خاکستری
فراموش نکنید که دندانهای با ته رنگ خاکستری دشوارتر از دندانهای با ته رنگ زرد با سفیدکنندههای خانگی سفید میشوند.

گروه خبری دندانک
نویسنده: دکتر گلرخ ثریا، دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت
برای سفید کردن دندانها از دو ماده پراکسید هیدروژن و کارباماید پراکساید استفاده میشود، که سال هاست در دهان شویههایی که روزانه مصرف میشود، وجود دارند.
این مواد مورد تأیید جوامع دندان پزشکی هستند. اما توجه کنید گاهی برخی افراد به این مواد حساسیت دارند که در این صورت اصلاً نباید با این مواد دندان ها را سفید کنند. برای این که مطمئن شوید شما به این مواد حساسیت ندارید، از دندان پزشک تان بخواهید قبل از مصرف، این مواد را روی شما آزمایش کند.
نکته دیگر این که ممکن است پس از سفید کردن دندانهایتان «دچار حساسیت دندانی» شوید که با نوشیدن چای داغ یا آب یخ و خوردن بستنی و مواد غذایی ترش، دندانهایتان به صورت گذرا درد خواهند گرفت. معمولاً این حساسیت گذراست و می توان با فاصله انداختن بین جلسات درمانی، آن را بهبود بخشید. پس از اتمام دوره درمانی، اگر هم چنان حساسیت دندان های شما به جا مانده بود، میتوانید از خمیردندان ضد حساسیت استفاده کرده و آن را جایگزین خمیر دندان معمولیتان کنید. به هر حال حساسیت دندانی یکی از عوارض سفید کردن دندانهاست که شاید به آن گرفتار شوید.
چند درجه روشنتر؟
«اگر دندانهایم را سفید کنم، چند درجه روشنتر میشوند؟»
این شاید اولین سئوالی است که از دندان پزشک میپرسید. در تبلیغات بسیاری از محصولات سفیدکننده دندان میبینیم که ادعا میکنند، با یک بار استفاده از آن محصول، دندانهای شما تا 9 درجه روشنتر میشوند، ولی این بیشتر یک فریب تبلیغاتی است تا واقعیت. معمولاً این محصولات، پس از هر بار استفاده، فقط 2 تا 3 درجه دندانها را سفیدتر میکنند.
برای این که بفهمید رنگ دندانهایتان، چقدر سفیدتر شده است، باید رنگ آنها را قبل و بعد از درمان، ثبت کنید. متأسفانه هنوز سیستم استانداردی در دندان پزشکی برای مشخص کردن رنگ دندانها وجود ندارد و رایجترین وسیلهای که در مطبهای دندان پزشکی استفاده میشود، نمونه رنگ “وایتا (Vita)” است. در این نمونه رنگ، رنگ دندانها به 4 گروه تقسیم میشود:
1. قهوهای مایل به سرخی؛ 2. زرد مایل به سرخی؛ 3. خاکستری؛ 4. خاکستری مایل به سرخی.
در هر یک از این 4 گروه، 4 یا 5 نوع تیرگی و روشنی وجود دارد. دندان پزشک به شما کمک خواهد کرد، رنگ دندانتان را قبل و بعد از درمان، با مقایسه با نمونه رنگ تعیین کنید و متوجه شوید، سفید کردن دندانها، چند درجه دندان هایتان را روشنتر کرده است. جالب است بدانید، همه دندانهای شما یک رنگ نیستند، معمولاً دندان های جلویی روشنتر و دندانهای آسیا تیرهترند. هدف اصلی از سفید کردن دندان ها این نیست که به روشنترین درجه برسیم، بلکه دندان هایتان را باید تا درجهای روشن کنید که با رنگ چهره شما هماهنگی داشته باشد.
سفید کردن دوباره
شما نباید تصور کنید یک بار که دندان هایتان را سفید کردید، تا مدتها دیگر به سفید کردن آنها احتیاج نخواهید داشت. سفید کردن دندانها اثرات همیشگی ندارد. دندان ها معمولاً یک سال یا بیشتر سفید باقی خواهند ماند و حفظ نتایج درمانی به این بستگی دارد که شما پس از سفید کردن دندان هایتان، چقدر توصیههای ایمنی را رعایت کنید.
نوشیدن زیاد قهوه و چای، کشیدن سیگار، استفاده از نوشابههای رنگی و عدم توجه به بهداشت دهان، از عواملی هستند که تمام زحمتهای شما را بر باد میدهند و دندانهایتان را در مدت زمان کوتاهی پس از سفید کردن، به رنگ اولیه خود باز میگردانند.
سفید کردن دندان؛ هرگز
دوست دارید بدانید چه کسانی نباید دندان هایشان را سفید کنند؟ حقیقت این است که سفید کردن دندانها برای بعضی افراد جواب نمیدهد و یا حتی خطرناک و مضر است.اگر مینا و یا عاج دندانهای شما به صورت مادرزادی دارای نواقصی بوده و بد ساخته شده باشند، بعید است بتوانید با این تکنیک به رنگ دلخواهتان برسید، شما باید دندان هایتان را لامینیت کنید.
بعضی افراد دندان های حساسی دارند و با خوردن غذاهای گرم و ترش و یا یخ و بستنی دندان هایشان «تیر» میکشد. اگر شما هم دندان های حساسی دارید، بهتر است به فکر سفید کردن دندان هایتان نباشید، چون این امر، حساسیت شما را تشدید خواهد کرد.
خانمهای باردار یا شیرده نیز بهتر است سفید کردن دندان ها را به بعد از دوران بارداری یا شیردهی موکول کنند.
به طور کلی دندان هایی که رنگشان زرد، نارنجی و قهوهای است به درمان پاسخ بهتری میدهند، ولی دندان هایی که رنگ زمینهای آنها خاکستری یا آبی است، چندان سفید نمیشوند.
اگر دندا ن های شما شدیداً تغییر رنگ پیدا کرده است، معمولاً فقط با سفید کردن دندانها، به رنگ دلخواهتان نخواهید رسید.
هشت توصیه ی مفید:
1. ژل سفید کننده را فقط به مقدار تجویز شده، درون قاشقک بریزید. تصور نکنید با مصرف بیشتر، دندان ها زودتر و بیشتر سفید میشوند.
2. در مواقعی که قاشقک حاوی ژل سفیدکننده در دهانتان است، از مصرف مایعات و غذاها خودداری کنید.
3. زمان تجویز شده را دقیقاً رعایت کنید.
4. از فشردن قاشقک حاوی ژل با فشار دندانهای فک مقابل یا با دست اجتناب کنید.
5. در طول درمان، از خوردن آشامیدنیها و موادغذایی رنگی مانند قهوه، چای، انواع کولاها، سبزی و انواع سسهای رنگی دوری کنید.
6. سیگار نکشید و از خوردن میوههای ترش و اسیدی مثل مرکبات و تنقلات مثل لواشک، تمبرهندی و قرهقورت خودداری کنید.
7. از همه مهم تر اینکه قبل از استفاده از مواد سفیدکننده و در روزهای بعد از آن، دندان هایتان را به خوبی مسواک بزنید و نخ بکشید.
8. اگر قاشقکی که دندان پزشک برای سفید کردن دندان هایتان در خانه به شما داده است، دقیقاً متناسب با فکهای شما نیست با او تماس بگیرید تا آن را برایتان تنظیم کند. چون در غیر این صورت، مواد سفیدکننده از لبههای آن به لثهها، لب و زبان شما رسیده و آنها را زخم خواهند کرد.